یوگا یکی از محبوبترین ورزشها برای آرامش روحی و جسمی است که در میان مردم و بهخصوص بانوان علاقهمندان زیادی دارد. در حال حاضر دنیای مدرن تنشها و استرسهای زیادی را به افراد تحمیل میکند. در چنین وضعیتی یوگا درمانی برای برگشتن ذهن و بدن به حالت اولیه و نرمال یک تجربه درمانی مؤثر است.
یوگا درمانی تمرکز خود را بر سلامت روانی، عاطفی و جسمی شما قرار میدهد. یوگا تراپی شامل کلیه حرکات تمرینی مدیتیشن، تمرینهای تنفسی، تمرینهای فیزیکی، تمرکز حواس است که برای مدیریت استرس، سلامت روحی و جسمی به کار گرفته میشوند. روش یوگا درمانی به شما در رسیدن به خودآگاهی و کشف شخصیت درونی کمک بسیاری میکند. با ما همراه باشید تا با ارائه توضیحات بیشتر در مورد یوگا تراپی برخی از برترین حرکات درمانی را هم معرفی کنیم.
منظور از یوگا تراپی چیست؟
در یوگا تراپی فرد با استفاده از روشها و تکنیکهای مختلف به بهبود سلامت جسمی و عملکرد ذهن خود میپردازد. افراد با استفاده از یوگا تراپی به خودآگاهی بالایی میرسند و بنابراین فرصت رشد و تغییرات بیشتری را دارند. در واقع یوگا درمانی از سیستم آیورودا و سنت یوگا الهام گرفته است. محققان معتقدند که یوگا درمانی راهی برای تسهیل درمان، کنترل بیماریهای مختلف و جلوگیری از روند تشدید آنها است.
اثرات مثبت یوگا درمانی در بازگرداندن تعادل بدن، کمشدن علائم بیماری، افزایش نگرش مثبت و… غیرقابلانکار است. در یوگای سنتی هدف اصلی تعالی فرد است؛ اما در یوگای مدرن با استفاده از تکنیکهای سنتی یوگا و ترکیب مفاهیم با طب پزشکی و روانشناسی غربی بهبود بیماریهای جسمی نیز در نظر گرفته میشود.
بهعنوانمثال محققان روانشناس بالینی با دادن برنامه منظم تمرینی به بیماران مبتلا به فشارخون بالا، آسم و دیابت موفق شدند تا حدود زیادی روند بیماری را کنترل کنند و حتی در مواردی فرد بهبود کامل یافت. درست است که یوگا تراپی و یوگای سنتی هر دو قائل به یک فهم مشترک از سیستم بدن و ذهن انسان هستند. در یوگا تراپی نیز مانند یوگای سنتی این عقیده وجود دارد که ذهن و بدن انسان هر دو باید در حالت تعادل باشند.
یوگا و یوگا تراپی چه تفاوتی دارند؟
یوگا و یوگا تراپی شباهت زیادی به یکدیگر دارند و اثرات مثبت آنها برای سلامتی جسمی و روانی افراد غیرقابلانکار است. بااینحال یوگا و یوگا تراپی تفاوتهای جزئی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
یوگا
یوگا با دادن ابزارهایی به افراد خودسازی و خودآگاهی آنها را تقویت میکند. در واقع هدف اصلی یوگا رسیدن به تعالی و درجات بالای خودشناسی فرد است. عدهای به دلیل ناآگاهی یوگا صرفاً یک ورزش میدانند و باگذشت زمان و کسب آگاهی در مورد آن به جنبههای دیگری از آن مانند مدیتیشن میرسند. پیشنهاد میکنیم در مورد این ورزش اطلاعات کافی را به دست آورید تا به طور دقیق بدانید که چه چیزی برای شما بهتر است.
یوگا تراپی
افراد متمایل به یوگا تراپی صرفاً فقط به دنبال یک ورزش نیستند؛ بلکه هدف اصلی آنها تسکین علائم آزاردهنده جسمی و روحی برای آنها است. در واقع یوگا تراپی یک پدیده مدرن و تلفیق علم پزشکی و روانشناسی است. مربی یوگا با استفاده از تمرینات مختلف و تکنیکها به فرد کمک میکند تا بهبود پیدا کند.
در اصل درمانگر یوگا در یوگا تراپی بامهارت خود به بهبود وضعیت ذهنی، معنوی، جسمی و عاطفی فرد کمک میکند.
نگاهی گذرا به تاریخچه یوگا تراپی
خاستگاه اولیه یوگا تراپی در تمرینهای باستانی یوگا در کشور هند است. در سال ۱۹۸۰ محققی به نام دکتر دین اورنیش با مطالعات خود به یوگا درمانی رسمیت بخشید. تحقیقات این پزشک ثابت کرد که سبک زندگی سالم اثر زیادی در روند معکوس شدن بیماریهای قلبی دارد. در سال ۱۹۹۰ برنامه یوگا تراپی به عنوان یک راه برای درمان بیماریهای قلبی تحت پوشش بیمه قرار گرفت.
سازمان Biomedical Yoga Trust جهت گسترش و استانداردسازی بیشتر یوگا تراپی در سال ۱۹۸۳ آغاز به کار کرد. از سال ۱۹۸۹ تاکنون با تاسیس انجمن بینالمللی یوگا درمانگران نشر و چاپ مجلهها و کنفرانسهای مربوط به یوگا تراپی افزایش زیادی داشته است. این دو سازمان گفته شده تاثیر زیادی در کشف پتانسیل بالای یوگا درمانی برای درمان بیماریهای مختلف داشتهاند.
یوگا تراپی برای درمان کدام بیماریها نقش مؤثرتری دارد؟
قبل از هر چیز باید بدانید که صرف تکیه بر یوگا درمانی برای بهبود بیماری غلط است و یوگا تراپی را باید بهعنوان یک روش مکمل در کنار سایر روشها در نظر گرفت. بهعنوانمثال برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و انسداد رگها ضمن عمل جراحی و مصرف داروهای خاص یوگا تراپی نیز به بهبود بیماری کمک میکند.
برای اثر داشتن یوگا تراپی نباید عجله داشت و نیاز به زمان طولانی دارد. یوگا تراپی در درمان بیماریهای جسمی و ذهنی نقش مؤثری دارد که در ادامه تعدادی از آنها را معرفی میکنیم.
بیماریهای جسمی
- آلزایمر
- پارکینسون
- فشارخون بالا
- اختلالات اسکلتی عضلانی
- کمردرد
- کنترل سرطان
- بیماریهای قلبی
- پوکیاستخوان
بیماریهای ذهنی
- استرس و اضطراب
- فوبیاهای مختلف
- اعتیاد
- بیشفعالی
- اختلالات عصبی خوردن
مهمترین فواید یوگا تراپی
در این قسمت برخی از فواید گویا تراپی برای بدن را نام میبریم:
- تقویت عضلات بدن
- تنظیم خواب و بهبود کیفیت آن
- کنترل اضطراب و استرس
- کاهش علائم یائسگی
- کمک به کاهش وزن
- کمک به رهایی از افسردگی
- مدیریت تروماهای فردی
- کاهش درد و فشار جسم و روان
- افزایش تعادل
جلسات یوگا تراپی چگونه انجام میشود؟
برای شروع جلسات یوگا تراپی درمانگر ابتدا یکسری ارزیابیهای اولیه مانند ارزیابی سبک زندگی و توانایی بدنی، تشخیص مشکلات سلامتی، صحبت درباره دلایل جستوجوی درمان و… را انجام میدهد. سپس بعد از تعیین برنامه درمانی تعداد جلسات توسط درمانگر برنامهریزی میشود. تعداد جلسات درمانی برای فرد باتوجهبه سن، قدرت بدنی، اهداف درمان و انعطافپذیری تعیین میشود.
توصیه میشود که برای جلسات یوگا تراپی از پوشش راحت استفاده کنید. تعیین زمان جلسات یوگا درمانی بر عهده یوگا تراپیست است؛ اما معمولاً هر جلسه از یوگا درمانی بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه زمان میخواهد. برای جوابدهی بهتر درمان توصیه میشود تا به طور میانگین ۲ تا ۴ جلسه در هفته درمان را ادامه دهید. تعدادی از کارهایی که در جلسات یوگا درمانی انجام میشود به شرح زیر است:
- برای تنفس بهتر و بازشدن گرفتگیهای میانی بدن یکسری خمیدگیهای جانبی انجام میشود.
- انجام حرکات مخصوص برای گسترش دامنه حرکتی و تسهیل حرکت در مفاصل
- آموزش نحوه صحیح نشستن و ایستادن برای بهبود وضعیت ایمنی بدن
- انجام حرکات تمرینی مخصوص وابسته به علت انجام یوگا تراپی
رایجترین تمرینهای یوگا تراپی
خوب است بدانید که جلسات درمانی یوگا تراپی بهاحتمال زیاد شامل تمرینات زیر است:
آسانا (وضعیتهای بدنی)
آموزش تمرینهای یوگا بستگی به مشکل و بیماری افراد دارد. افراد مبتلا به استرس و بیخوابی به پشت دراز میکشند و پاهای خود را روی دیوار میگذارند.
مدیتیشن
بهترین تمرین برای تقویت سلامتی جسم و ذهن انجام مدیتیشن است. مدیتیشن برای کاهش علائم فیزیکی، تقویت سیستم ایمنی بدن و کنترل استرس و اضطراب اثر بالقوهای دارد. تلفیق حرکات یوگا و مدیتیشن موجب تمرکز حواس و احساس آرامش میشود.
پرایاناما (تمرینهای تنفسی)
در زبان سانسکریت، یاما به معنای کنترل و پرانا انرژی زندگی تعریف میشود. در واقع پرایاناما تمرینی برای تنظیم تنفس است. انجام پرایاناما به این صورت است که فرد به طور عمد دم و بازدم خود را در یکزمان مشخص تکرار میکند.
سخن نهایی
یوگا تراپی یک روش مؤثر و محبوب برای درمان بیماریهای جسمی و روانی است. همانگونه که برای درمانهای پزشکی از یک متخصص خوب کمک میگیرید برای یوگا تراپی هم باید به دنبال یک یوگا تراپیست خوب باشید. یوگا درمانی برای همه اعضای بدن و سلامت روحی مفید است و شما باید باتوجهبه مشکل و بیماری خود یک تکنیک مؤثر را با نظر یوگا تراپیست انتخاب کنید.