بانوان به طور طبیعی ماهانه تغییراتی را در بدن خود تجربه میکنند. عادت ماهانه یک چرخه طبیعی است که در بدن بانوان رخ میدهد. پریود میتواند بر روند زندگی طبیعی مانند رابطه جنسی، بارداری، بیماریهای جسمی و تغییرات خلقوخو اثرگذار باشد. در مورد رابطه جنسی در زمان پریود در مقالات قبلی توضیح دادهایم و درصورت تمایل میتوانید به آنها مراجعه کنید.
در این مقاله ما قصد داریم به مبحث پریودی در زمان بارداری بپردازیم. همچنین در مورد عادت ماهانه و بهداشت خاص در این زمان توضیحاتی را ارائه میکنیم. پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب از تافته با ما همراه باشید.
عادتماهانه چیست؟
عادتماهانه که به آن قاعدگی یا پریود نیز گفته میشود، بخشی طبیعی از زندگی بانوان است که معمولاً از سن ۱۱ تا ۱۵ سالگی شروع میشود و تا زمان یائسگی در حدود ۵۱ سالگی ادامه دارد. در طول چرخه قاعدگی، بدن برای بارداری آماده میشود. تخمدانها هر ماه یک تخمک آزاد میکنند و پوشش داخلی رحم ضخیم میشود تا از تخمک بارور شده حمایت کند.
در چنین شرایطی اگر تخمک بارور نشود، پوشش رحم همراه با خون از طریق واژن از بدن خارج میشود. این فرایند بهعنوان عادت ماهانه یا پریود شناخته میشود. خونریزی قاعدگی معمولاً ۲ تا ۷ روز طول میکشد، اما میتواند کوتاهتر یا بلندتر باشد. میزان خونریزی نیز در افراد مختلف متفاوت است. برخی از افراد خونریزی سبک دارند، در حالی که برخی دیگر خونریزی شدیدتری دارند.
آیا پریود شدن در زمان بارداری امکانپذیر است؟
بهطورکلی عادت ماهانه در زمان بارداری امکانپذیر نیست. زیرا بارداری در بانوان زمانی رخ میدهد که تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل میشود و این مسئله باعث ایجاد تغییرات هورمونی میشود که از ریزش پوشش رحم که در زمان پریودی رخ میدهد جلوگیری میکند.
باوجود تمام توضیحاتی که داده شد این امکان وجود دارد که برخی از بانوان در زمان بارداری خونریزی یا لکه بینی را تجربه کنند. این خونریزی شبیه به روزهای اول قاعدگی است؛ اما این مسئله جای نگرانی ندارد. باوجود این اگر خونریزی در زمان ادامه داشته باشد باید با پزشک متخصص مشورت کنیم.
تفاوت خونریزی در بارداری و پریودی
بهطور کلی خونریزی در زمان بارداری به شکل لکه بینی قهوهای خفیف یا خونریزی قرمز روشن متغیر باشد. اما خونریزی قاعدگی بسیار شدید است و باید از پدهای بهداشتی استفاده کرد. پدهای بهداشتی زیادی در بازار تولید و عرضه میشوند که از باکیفیتترین پدهای بهداشتی میتوان به محصولات بهداشتی تافته اشاره کرد.
در جدول زیر به تفاوتهای قاعدگی در بارداری و پریود به طور مختصر اشاره میکنیم:
عادتماهانه | لکه بینی بارداری |
روزهای اول خونریزی در پریود با لخته خون همراه است. | در لکه بینی دوران بارداری لخته خون وجود ندارد. |
خونریزی زمان قاعدگی در دوره مشخصی رخ میدهد. | لکه بینی زمان بارداری بهصورت نامنظم رخ میدهد. |
زمان خونریزی در عادتماهانه بین ۴ تا ۷ روز است. | لانهگزینی مدتزمان یک تا دوروزه دارد. |
خونریزی در عادتماهانه در ابتدا کم بوده و بهتدریج بیشتر میشود. | خونریزی ناشی از بارداری تخمک بارورشده، سبک و کم است و به همین شکل باقی میماند. |
دلایل خونریزی در زمان بارداری
مطابق تحقیقات انجام شده بین ۱۵ تا ۲۵ درصد از زنان در سه ماه اول بارداری دچار لکه بینی هستند. برخی از علل خونریزی در زمان بارداری عبارتاند از:
- سقطجنین: سقطجنین در ۲۰ هفته اول بارداری رخ میدهد. در این زمان فرد دچار خونریزی و درد شکم میشود.
- خونریزی حاملگی: خونریزی حاملگی در هر زمانی از بارداری رخ میدهد. خونریزی دوره بارداری ناشی از تحریک واژن یا عفونت است.
- خونریزی لانهگزینی: این خونریزی زمانی رخ میدهد که تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل میشود. به طور معمول این خونریزی سبکتر از قاعدگی و به رنگ صورتی یا قهوهای است.
- زایمان زودرس: زایمان زودرس قبل از هفته ۳۷ بارداری رخ میدهد. از علائم شایع زایمان زودرس میتوان به درد در ناحیه شکم، خونریزی و تغییرات در ترشحات واژن اشاره کرد.
- عفونت واژینال: عفونت واژینال باعث خونریزی در دوران بارداری میشود. خونریزی زمان بارداری با ترشحات غیرطبیعی در واژن همراه است.
- بارداری خارج از رحم: بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق میافتد که تخمک بارور شده بهجای کاشت در رحم، در خارج از رحم، معمولاً در لوله فالوپ کاشته میشود. این یک وضعیت خطرناک است و در صورت عدم درمان باعث خونریزی داخلی و سایر عوارض جدی میشود.
- پارگی رحم: پارگی رحم وضعیتی اورژانسی است که در آن دیواره رحم در طی بارداری یا زایمان پاره میشود. این اتفاق میتواند عواقب خطرناکی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. از علائم پارگی رحم میتوان به حالت تهوع و استفراغ، درد شدید در ناحیه شکم، فشار خون پایین، تغییر رنگ پوست و… اشاره کرد.
میزان خونریزی در بارداری
خونریزی یا لکه بینی در اوایل بارداری بهخصوص در سه ماهه اول حاملگی یک امر طبیعی است. بااینحال اگر این خونریزی با علائمی مانند درد شکم و کمر یا تب همراه باشد بانوان باید با پزشک متخصص حتماً مشورت کنند. مواردی از خونریزی در زمان حاملگی که طبیعی نیست شامل:
- خونریزی همراه با درد
- خونریزی با علائمی مانند تب، سرگیجه و…
- خونریزی شدید
- احساس گیجی و هوشیاری پایین و تنگی نفس
در صورت بروز خونریزی در بارداری باید چه اقداماتی انجام داد؟
خونریزی در زمان بارداری نگرانکننده است؛ اما همیشه هم به معنای وجود مشکل نیست. با وجود این مهم است که در زمان خونریزی بارداری یکسری از اقدامات مهم انجام شود. این اقدامات شامل:
- مشورت با پزشک متخصص: اولین اقدام در صورت بروز مشکل تماس با پزشک متخصص یا یک فرد ماما است. متخصص این توانایی را دارد که علت خونریزی را تعیین کنند و در صورت نیاز درمان را ارائه دهد.
- اندازهگیری میزان خونریزی: میزان و مدتزمان خونریزی را به پزشک خود اطلاع دهید. این اقدام به پزشک کمک میکند تا علت خونریزی را بهتر درک کند و مشخص کند که آیا مراقبت بیشتری لازم است یا خیر.
- از پد یا تامپون استفاده کنید: میتوانید از پد بهداشتی یا تامپون برای جذب خون استفاده کنید. بااینحال، از استفاده از دوش واژینال یا حمام داخلی خودداری کنید، زیرا این میتواند عفونت را وارد رحم کند.
- استراحت کافی: توجه داشته باشید که اگر احساس خستگی دارید، استراحت کنید. در این دوره باید از تمام فعالیتهای شدید تا زمان متوقفشدن خونریزی اجتناب شود.
نتیجهگیری
مطابق تحقیقات انجام شده عادت ماهانه در زمان بارداری امکانپذیر نیست. خونریزی در زمان بارداری ناشی از تغییرات هورمونی، عفونت واژن، لانهگزینی و… است. گاهی خونریزی به دلیل مشکلات حادتری مانند سقطجنین، بارداری خارج از رحم، زایمان زودرس و… رخ میدهد. توصیه میشود که در زمان بروز خونریزی در زمان بارداری حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید و علت خونریزی را جستوجو کنید. خونریزی در زمان بارداری عارضه مهمی است که در صورت عدم درمان هم برای مادر و هم برای نوزاد خطرات جدی دارد، پس حتماً باید علت این امر جستوجو شود.