شاید ذکر این نکته عجیب باشد، اما حتی باکتریهای موجود در بینی میتوانند سبب افزایش علائم آنفولانزا و سرماخوردگی شوند. بشر برای چندین سال روی این موضوع تحقیق داشت و در نهایت به نتایج جالبی رسید، نتایجی که امکان ابتلا و تشدید برخی بیماریها را تا حد زیادی کاهش میدهند. افرادی که به آنفولانزا یا سرماخوردگی گرفتار هستند، شاید انواعی از باکتریها را در بدن خود داشته باشند و بخش زیادی در بینی قرار دارد. پس در این مطلب از تافته، پیرامون این موضوع صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.
تحقیقات جدید در مورد تاثیر باکتریهای موجود در بینی
تحقیقات سالیان اخیر نشان میدهد نوع و میزان ارگانیسمهایی که در بینی حیات دارند، میتوانند این موضوع را که چرا علائم برخی افراد بیشتر از دیگران است را شرح دهند. حتی اگر فردی تحت تاثیر گونهای خاص از یک ویروس قرار داشته باشد، احتمال ابتلا به گونههای دیگر را توسط این باکتریها دارند.
در این زمینه پژوهشی قابل تأمل انجام شده است. محققان باکتریهای وابسته به بینی را در ۱۵۲ نفر بررسی کرده و بعد از آلوده شدن به ویروسی مشابه مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. افرادی که مقادیری از باکتریهایی مانند استافیلوکوک در بینیشان موجود بود، علائم شدیدتری نسبت به آنهایی که تعداد کمی از آن را داشتند را نشان میدادند. تفاوت انواع باکتریهای وابسته به بینی با بار ویروسی موجود در بدن ارتباطی مستقیم داشت.
در واقع میتوان از آنها بهعنوان تاثیرات بار ویروسی و میزان ویروسهای موجود در ترشحات بینی یاد کرد. به همین خاطر پس زمینه میکروبیوم و الگوی باکتریایی در بینی در برابر ویروس و شدت بیماری تاثیر فراوانی خواهد داشت.
البته محققان ادعا دارند یافتههای آنها رابطه علت و معلولی را ثابت نمیکند. آنها میگویند صرفا یک ارتباط را پیدا کرده که امکان تشدید سرماخوردگی و آنفولانزا را بر این اساس در هرفرد بیشتر میکند. این یعنی امکان دارد استافیلوکوک به صورت مستقیم تاثیری درافزایش علائم بیماری نداشته و شاید برخی ویژگیهای دیگر در تشدید آن مؤثر باشند.
پیشنهاد مطالعه: درمانها و توصیههایی برای سرماخوردگی و آنفولانزا
عوامل تشدید باکتریهای بینی چیست؟
این که چرا باکتریهای بینی در برخی افراد تا این حد زیاد و در برخی دیگر کم است، از سوالات مهم کاربران به شمار میرود. ترکیب این باکتریها بر اساس شدت علائم بیماری میتواند به ژنتیک مربوط باشد؛ چرا که محققان آثاری از آن را در DNA افراد مشاهده کردهاند.
در سوی دیگر برخی پزشکان مانند رونالد ترنر در دانشکده پزشکی ویرجینا اعتقاد به تاثیر مشخصههای محیطی روی افزایش باکتریهای بینی هم دارد. این که افراد در معرض آلودگیهای شدید بوده و یا به حساسیت گرفتار شده باشند، احتمالا میزان باکتریهای بینی آنها را بیشتر میکند. با این حال امثال این پزشک نیز ژن را عامل اصلی زیاد بودن این باکتریها در برخی افراد میداند.
حتی افراد مورد تحقیق تحت درمان با پروبیوتیکها قرار گرفتند تا ببینند آیا باکتریهای مفید در درمان علائم آنها تأثیر آن چنانی دارد یا خیر؟ تشخیص اثرگذاری این درمان روی تعداد باکتریهای بینی نیز در نوع خود بسیار مهم بود که خوشبختانه پزشکان به نتایجی رسیدند. پروبیوتیک روی میکروبیومهای موجود در معده تاثیری نگذاشته و این فرضیه از سوی آنها عملا رد شد.
البته روشهای مستقیمتر مانند استفاده از اسپری بینی پروبیوتیک شاید بتواند تاثیری بهتر روی بدن افراد و کم کردن تعداد باکتریهای بینی آنها بگذارد. پزشکان این سوال را داشتند که با مصرف آنتیبیوتیک چه اتفاقی در بدن بیماران رخ میدهد، و این که آیا فلور باکتریایی موجود در بینی را میتوان با آنتی بیوتیک تغییر داد؟ و این که آیا آنتیبیوتیک به خودی خود چیز خوبی است یا خیر؟ تمام این مباحث همچنان نزد پزشکان در دست تحقیق بوده و امیدواریم به پاسخهای جالبی در آینده برسند.
بیشتر بدانید: هفت روش برای رعایت بهداشت و پاکیزگی در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا
سخن پایانی
فرضیههای مختلفی در مورد این که چرا بیماریهایی نظیر آنفولانزا و سرماخوردگی در برخی افراد بیشتر بوده و در سایر افراد کمتر، وجود دارد که پزشکان در حال تحقیق روی آنها هستند. در این مطلب نیز به یکی از داغترین این فرضیهها یعنی تاثیر باکتریهای بینی روی تشدید بیماریها پرداخته شد. آیا شما این موضوع را تایید میکنید؟ نظر خود را در بخش کامنت برای دیگران به اشتراک بگذارید.