ایا خوردن قرص اهن در پریودی خونریزی را زیاد میکند؟ مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی می‌تواند یکی از معضلات اصلی خانم‌ها باشد. آهن عنصری است که بدن نمی‌تواند به ‌طور طبیعی تولید کند و از این رو باید آن را از منابع غذایی یا مکمل‌ها دریافت کنیم. در دوران پریود بدن در معرض از دست دادن شدید آهن است.

اما این مسئله همیشه برای ما سوال بوده که مصرف آهن در دوران پریود ضروری است یا خیر؟ با توجه به اطلاعات متنوع و گاهی غلط که در اینترنت وجود دارد، شاید هیچکس پاسخ این سوال را نداند. از مهم‌ترین دلایل کبود آهن در بدن بانوان می‌توان به تکرار دوران قاعدگی در هر ماه اشاره کرد. در واقع در زمان پریود که به طور طبیعی از ۳ تا ۷ روز است، حدود ۲۲۰ تا ۲۵۰ میلی‌گرم آهن از بدن بانوان خارج خواهد شد. البته این مقدار حدودی است و می‌تواند در بدن افراد مختلف با توجه به شرایط آن‌ها متفاوت باشد. در نتیجه به دلیل از دست رفتن آهن، دوران عادت ماهیانه می‌تواند برای افراد با احساس خستگی بیش از حد، اضطراب و استرس زیاد همراه باشد. همچنین بسیاری از بانوان به دلیل خونریزی در موقع قاعدگی کمبود آهن دارند. به همین دلیل توصیه می‌شود مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی فراموش نشود. در این مقاله از تافته با ما تا انتها همراه باشید.

آیا مصرف قرص آهن در موقع پریود ضروری است؟

در دوران پریودی به دلیل تخریب دیواره رحم، خونریزی اتفاق می‌افتد که با از دست رفتن مقدار زیادی آهن همراه است. برخی افراد تصور می‌کنند مقدار آهن از دست رفته طی عادت ماهیانه را می‌توان با مواد غذایی حاوی آهن جبران کرد. این در حالی است که آهن موجود در مواد غذایی به سرعت قرص‌های آهن جذب نخواهند شد. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از کم خونی، مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی را جدی بگیرید.

توجه داشته باشید که میزان مصرف قرص آهن در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به سن افراد دارد. در واقع افراد باید از ابتدا سن بلوغ شروع به مصرف قرص آهن کنند تا دچار کم خونی و فقر آهن شدید نشوند. میزان نیاز آهن در دوران بلوغ یعنی بازه سنی ۱۴ تا ۱۸ سال روزانه ۱۵ میلی‌گرم است. در حالی که از جوانی تا پیش از یائسگی که در واقع دوره باروری بانوان محسوب می‌شود، میزان آهن مورد نیاز روزانه ۱۸ میلی‌گرم است. مقدار آهن لازم برای بدن پس از یائسگی روزانه ۸ میلی‌گرم خواهد شد. با توجه به این مقادیر افراد باید متناسب با سن خود قرص آهن مصرف کنند. همچنین باید بدانید که مصرف قرص آهن تنها محدود به دوران پریود نخواهد بود و این مکمل ضروری باید به طور منظم و مداوم استفاده شود.

مصرف آهن در دوران پریود به دلیل از دست رفتن خون و همراه آن، از دست رفتن مقدار زیادی آهن، موضوعی مهم است که توجه ویژه‌ای می‌طلبد. هر بار که دیواره رحم فرو می‌ریزد و خونریزی رخ می‌دهد، بدن به طور طبیعی بخشی از ذخایر آهن خود را از دست می‌دهد. این مسئله به ‌ویژه برای زنانی که دچار خونریزی‌های سنگین‌تر هستند (موسوم به منوراژی) بیشتر اهمیت پیدا می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که این زنان در معرض خطر بالاتری برای دچار شدن به فقر آهن و در موارد شدیدتر، کم‌خونی ناشی از فقر آهن هستند. به همین دلیل، مصرف مکمل‌های آهن به طور منظم در دوران پریود توصیه می‌شود.

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف روزانه مکمل‌های آهن می‌تواند سطح هموگلوبین را به طور معناداری افزایش داده و از ابتلا به فقر آهن جلوگیری کند. در عین حال، زنانی که از مکمل‌های آهن استفاده کرده‌اند، ۶۱ درصد کمتر از دیگران دچار کم‌خونی شدند و بهبود قابل توجهی در سطح انرژی و توانایی جسمی آن‌ها مشاهده شده است. با این حال، مصرف آهن بدون مشورت با پزشک می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. برخی از افراد به دلیل مصرف بیش از حد مکمل‌های آهن دچار عوارض جانبی مانند یبوست، حالت تهوع و حتی آسیب‌های گوارشی شده‌اند. به همین دلیل، میزان مصرف آهن باید به دقت کنترل شود و بهتر است که تحت نظر پزشک انجام شود تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.

مهم‌ترین دلایل ضرورت مصرف قرص آهن برای بانوان

مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی می‌تواند بدن شما را از کم خونی نجات دهد. دلایلی که می‌تواند شما را مجاب به این کار کند، به شرح زیر هستند:

افزایش سطح انرژی

یکی از رایج‌ترین مشکلات دوران پریود، خستگی و کاهش سطح انرژی است. این مسئله به دلیل کاهش سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون و از دست رفتن آهن در بدن رخ می‌دهد. آهن در تولید هموگلوبین نقش اساسی دارد و هموگلوبین وظیفه حمل اکسیژن به سلول‌ها را بر عهده دارد. بنابراین، با مصرف کافی آهن، هموگلوبین به اندازه کافی تولید می‌شود و اکسیژن به میزان لازم به سلول‌ها می‌رسد که منجر به افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی می‌گردد.

تنظیم چرخه قاعدگی

از دیگر فواید مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی، تنظیم چرخه پریود محسوب می‌شود. کمبود آهن می‌تواند منجر به اختلالات هورمونی شود و چرخه قاعدگی را بی‌نظم کند. آهن به حفظ تعادل هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون کمک می‌کند. این هورمون‌ها نقش مهمی در تنظیم چرخه قاعدگی دارند و مصرف کافی آهن به تنظیم و منظم شدن چرخه کمک می‌کند. کمبود آهن می‌تواند منجر به بی‌نظمی‌های قاعدگی شود، اما با مصرف مکمل‌های آهن می‌توان به تعادل هورمونی بازگشت.

همچنین مصرف قرص آهن در زمان عادت ماهیانه باعث کاهش علائمی همچون رنگ‌پریدگی، سردرد و سرگیجه نیز می‌شود. در نهایت توصیه می‌شود به منظور جذب بهتر و حداکثری آهن، این مکمل را صبح‌ها به صورت ناشتا مصرف کنید.

کاهش خونریزی‌های شدید قاعدگی

زنان با خونریزی‌های شدید در دوران قاعدگی ممکن است دچار فقر آهن شوند. آهن به تولید فاکتورهای لخته‌کننده خون کمک می‌کند و زمانی که سطح آهن پایین باشد، لخته شدن خون دچار مشکل می‌شود و خونریزی‌های شدیدتر رخ می‌دهد. مصرف مکمل‌های آهن باعث بهبود این شرایط می‌شود و خونریزی‌های شدید دوران پریود را کنترل می‌کند.

علائم کم خونی در بانوان

کم خونی می‌تواند باعث بروز علائم مختلفی در افراد شود. رایج‌ترین دلایل شامل خستگی و کمبود انرژی است. زیرا سلول‌های بدن نیاز به انرژی دارند و در صورت کم‌خونی و فقر آهن، اکسیژن مورد نیاز سلول‌ها به اندازه کافی تامین نمی‌شود. کمبود اکسیژن نیز منجر به احساس خستگی بیش از حد خواهد شد. از دیگر علائم کمبود آهن می‌توان به میل به مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک، یخ، گچ و… اشاره کرد. وجود این نشانه در افراد نه تنها می‌تواند از علائم فقر آهن باشد، بلکه نشانی از کمبود برخی ویتامین‌ها نیز است.

علاوه‌بر این موارد کم‌خونی و فقر آهن می‌تواند منجر به تنگی نفس نیز شود. دلیل بروز علائمی همچون تنگی نفس، به دلیل کاهش آهن است که فرایند انتقال اکسیژن را با مشکل مواجه می‌کند. تپش قلب از دیگر علائم کم خونی به شمار می‌آید. زیرا در صورتی‌که فردی دچار کم خونی باشد، قلب باید برای خون‌رسانی به بخش‌های مختلف بدن سخت‌تر کار کند که به همین دلیل دچار ضربان بیش از حد خواهد شد. همچنین کمبود آهن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد که احتمال ابتلا سریع‌تر به عفونت افزایش می‌یابد. به عنوان مثال عفونت‌های ادراری از رایج‌ترین علائمی هستند که به دلیل کم‌خونی رخ می‌دهند. در نهایت رنگ‌پریدگی پوست و سرد بودن دست و پا به طور دائم از دیگر علائم فقر آهن به شمار می‌آیند.

راهکارهای موثر برای جلوگیری از کمبود آهن

بدیهی است که استفاده به اندازه از مواد غذایی که حاوی آهن، ویتامین‌ها و دیگر مواد معدنی است سبب می‌شود که افراد از کم‌خونی و فقر آهن دور باشند. به طور کلی در بانوان مشکل کم‌خونی و فقر آهن رایج‌تر است. در واقع کم‌خونی در بانوان تا حد زیادی به دلیل دوره‌های قاعدگی است که هر ماه طی می‌کنند. در میان بانوان نیز بعضی افراد هستند که عادت‌های ماهیانه شدیدتر و طولانی‌تری دارند. به همین دلیل لازم است برای جلوگیری از کم خونی و فقر آهن شدید، به مصرف قرص آهن در دوران پریود بپردازند.

همراه با قرص آهن بهتر است نوشیدنی‌هایی همچون آب پرتقال که حاوی ویتامین C است، نیز مصرف شود تا آهن بهتر جذب شود. همچنین می‌توانید با مشورت پزشک از دیگر ویتامین‌ها نیز استفاده نمایید تا قرص آهن جذب حداکثری داشته باشد. در آخر توصیه می‌شود برای جلوگیری از دچار شدن به کم‌خونی و فقر آهن شدید، قرص آهن را با شیر یا چایی مصرف نکنید.

مصرف قرص آهن در زمان قاعدگی چه تاثیری دارد؟

مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی نه تنها از بروز کم‌خونی جلوگیری می‌کند، بلکه می‌تواند برخی علائم عادت ماهیانه را نیز کاهش داده یا برطرف کند. به عنوان مثال کاهش خستگی، استرس و اضطراب که در دوران قاعدگی به وجود می‌آید، از تاثیرات مفید مصرف قرص آهن به طور منظم است. همچنین مصرف قرص آهن در دوران پریود سبب می‌شود که علائمی همچون تپش قلب، سردی دست و پا، رنگ پریدگی و… برطرف شود. زیرا قرص‌های مکمل با تامین آهن مورد نیاز بدن سبب می‌شوند که هموگلوبین کافی برای اکسیژن‌رسانی وجود داشته باشد.

مناسب‌ترین زمان مصرف قرص آهن در پریودی

زمان مصرف قرص آهن می‌تواند تاثیر زیادی بر جذب این ماده و بهره‌مندی از فواید آن داشته باشد، به ‌ویژه برای زنانی که دوران پریود را تجربه می‌کنند و نیاز بیشتری به آهن دارند.  بهترین زمان برای مصرف قرص آهن صبح‌ها پیش از صرف صبحانه و به صورت ناشتا است. چرا که در این زمان معده خالی است و جذب آهن به حداکثر می‌رسد. این باعث می‌شود بدن بتواند بیشترین میزان آهن را جذب کند و از آن بهره ببرد. در واقع در این زمان بهترین و بالاترین جذب آهن صورت می‌گیرد. مصرف قرص آهن باعث ایجاد محدودیت غذایی برای صرف صبحانه نخواهد شد. البته باید از ناسازگاری آهن با برخی مواد غذایی آشنا باشید. به عنوان مثال مواد غذایی حاوی کلسیم سبب کاهش جذب آهن می‌شوند. همچنین هنگامی‌که قرص آهن مصرف کرده‌اید، باید حداقل تا ۲ ساعت از مصرف مواد کافئین‌دار بپرهیزید. این در حالی است که برخی ویتامین‌ها به جذب بهتر آهن کمک می‌کنند. ویتامین  Cمهم‌ترین ویتامینی است که برای جذب بهتر آهن توصیه می‌شود.

با این حال، مصرف آهن همراه با غذا نیز ممکن است در برخی موارد ضروری باشد، به‌ ویژه اگر فرد دچار مشکلات گوارشی یا تهوع ناشی از مصرف آهن باشد. در چنین شرایطی، مصرف قرص آهن در شب یا همراه با غذا می‌تواند به کاهش این علائم کمک کند.

یکی دیگر از نکات مهم در زمان مصرف قرص آهن این است که از مصرف همزمان آن با مواد غذایی که جذب آهن را کاهش می‌دهند، مثل لبنیات یا قهوه، خودداری کنید. این مواد می‌توانند توانایی بدن برای جذب آهن را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. به همین دلیل، بهتر است حداقل دو ساعت قبل و بعد از مصرف قرص آهن از مصرف این نوع مواد غذایی پرهیز کنید. از طرف دیگر، مصرف ویتامین C همراه با قرص آهن می‌تواند به جذب بهتر این ماده کمک کند.

همچنین مطالعات نشان داده است که گاهی اوقات بهترین زمان برای مصرف آهن در دوران عادت ماهانه دقیقا یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا است تا از اتصال آهن به غذا و دفع آن توسط دستگاه گوارش جلوگیری شود. این روش مصرف کمک می‌کند تا آهن به ‌طور موثرتری جذب شود و به جبران کمبود ناشی از خونریزی دوران قاعدگی کمک کند. با این حال، همیشه بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا با توجه به وضعیت فردی‌تان زمان مناسب برای مصرف آهن را تعیین کنید.

پیشنهاد مطالعه: بهترین غذاهای مناسب دوران پریودی

در دوران پریود بدن به چه مقدار آهن نیاز است؟

میزان نیاز افراد به آهن بستگی به سن آن‌ها دارد. میزان مصرف آهن باید در نوجوانان، جوانان و میانسالان متفاوت باشد. در واقع اوج نیاز به مصرف آهن در بازه سنی ۱۸ سال تا زمان یائسگی است که این مقدار حدود ۱۸ میلی‌گرم آهن است. البته در دوران پریودی نیاز همه افراد به مصرف آهن یکسان است. زیرا در این دوره دیوارهای رحم تخریب می‌شود و طی خونریزی ۳ تا ۷ روزه مقدار زیادی آهن از بدن دفع خواهد شد. به طور کلی میزان نباز بدن به آهن در زمان قاعدگی ۱۸ میلی‌گرم است. البته توصیه می‌شود برای مصرف آهن در دوران پریود با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض افزایش بیش از حد آهن هنگام عادت ماهیانه

قرص آهن به ویژه برای بانوان باید به طور منظم مصرف شود. زیرا استفاده از این قرص مکمل سبب پیشگیری از کم‌خونی‌های شدید ناشی از پریود خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود در مصرف قرص آهن به طور منظم و به میزان مورد نیاز دقت کنید. در صورتی‌که در زمان عادت ماهیانه خود به سر می‌برید، باید در مصرف قرص آهن تناسب را رعایت کنید. زیرا همانطورکه فقر آهن علائمی خطرساز ایجاد می‌کند، افزایش بیش از حد آهن به خصوص در دوران قاعدگی نیز می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد. این عوارض عبارتند از:

  • دردهای شکمی و مفصلی
  • نامنظم شدن چرخه قاعدگی
  • نارسایی قلبی و ضربان نامنظم قلب
  • کاهش میل جنسی
  • خستگی مزمن
  • ریزش مو

تداخل دارویی قرص آهن با دیگر داروها

قرص آهن از جمله مکمل‌های ضروری برای همه افراد به خصوص بانوان که طی هر دوره قاعدگی مقدار زیادی آهن از دست می‌دهند، به شمار می‌آید. به همین دلیل به همه افراد توصیه می‌شود متناسب با سن، وزن و شرایط خود از قرص آهن به طور مداوم استفاده کنند. با این حال افراد باید با تداخل دارویی که قرص آهن با دیگر داروها ایجاد می‌کند نیز آشنا باشند. زیرا آگاهی از تداخل دارویی پیش از مصرف هر قرصی به خصوص مکمل‌ها ضروری است. مواردی که قرص آهن با آن‌ها تداخل دارویی دارد، شامل موارد زیر می‌شوند:

آنتی‌بیوتیک‌ها (تتراسایکلین‌ها و کینولون‌ها)

این آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله داروهایی هستند که جذب آن‌ها با مصرف همزمان آهن مختل می‌شود. آهن می‌تواند با این داروها ترکیب شود و جذب هر دو را کاهش دهد. برای جلوگیری از این تداخل، توصیه می‌شود که حداقل دو ساعت فاصله بین مصرف این داروها و قرص آهن وجود داشته باشد.

لوودوپا: داروی لوودوپا که معمولا برای درمان بیماری پارکینسون استفاده می‌شود، در حضور آهن به خوبی جذب نمی‌شود. برای جلوگیری از کاهش اثر لوودوپا، توصیه می‌شود که فاصله زمانی مناسبی بین مصرف این دارو و آهن رعایت شود.

لووتیروکسین: این دسته از داروها که برای تقویت استخوان‌ها و درمان پوکی استخوان تجویز می‌شوند، در صورت مصرف همزمان با آهن جذب کافی نخواهند داشت. به همین دلیل مصرف این داروها باید جدا از قرص آهن صورت گیرد.

مایکوفنولات موفتیل: مایکوفنولات که به‌عنوان یک داروی سرکوب‌کننده سیستم ایمنی استفاده می‌شود، تحت تاثیر آهن قرار می‌گیرد و جذب آن کاهش می‌یابد. این تداخل می‌تواند اثربخشی درمان را کاهش دهد، بنابراین باید زمان مصرف به ‌درستی تنظیم شود.

پنی‌سیلامین: این دارو نیز در حضور آهن جذب خود را از دست می‌دهد و اثرات درمانی آن کاهش می‌یابد. بنابراین، مصرف همزمان این داروها باید با فاصله مناسب انجام شود تا تداخلی ایجاد نشود.

آنتی‌اسیدها و داروهای مهارکننده پمپ پروتون : این داروها که برای کاهش اسید معده استفاده می‌شوند، جذب آهن را به طور چشمگیری کاهش می‌دهند. مصرف این داروها و قرص آهن باید حداقل دو ساعت فاصله داشته باشد تا از این تداخل جلوگیری شود.

داروهای بیس فسفات

کلرو مفنیکل

متیلدوپا

قرص آهن و اهمیت مصرف آن در قاعدگی

مصرف برخی مکمل‌ها و ویتامین‌ها همچون قرص آهن، ویتامین C و… برای همه افراد لازم لازم است. البته مصرف قرص آهن برای بانوان اهمیتی دوچندان دارد. همچنین رعایت برخی ملاحظات در دوران پریود برای بانوان حائز اهمیت است. زیرا در این دوره بدن بانوان با دفع آهن بیش از حد مواجه می‌شود. بنابراین باید با مصرف به موقع و متناسب قرص آهن، از کم‌خونی و فقر آهن جلوگیری شود. مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی نه تنها سبب می‌شود که از بروز کم خونی شدید پیشگیری کنید، بلکه از برخی علائم ناشی از پریود نیز دور خواهید ماند.

اشتراک گذاری!
۲ دیدگاه
  1. سامره ۱۴۰۳-۰۷-۱۴ در ۱۲:۰۴ - پاسخ

    بسیار مفید بود ممنون

    • تافته آرین ۱۴۰۳-۰۸-۲۶ در ۱۰:۱۶ - پاسخ

      ممنون از شما

گذاشتن یک نظر