از مهمترین دلایل کبود آهن در بدن بانوان میتوان به تکرار دوران قاعدگی در هر ماه اشاره کرد. در واقع در زمان پریود که به طور طبیعی از ۳ تا ۷ روز است، حدود ۲۲۰ تا ۲۵۰ میلیگرم آهن از بدن بانوان خارج خواهد شد. البته این مقدار حدودی است و میتواند در بدن افراد مختلف با توجه به شرایط آنها متفاوت باشد. در نتیجه به دلیل از دست رفتن آهن، دوران عادت ماهیانه میتواند برای افراد با احساس خستگی بیش از حد، اضطراب و استرس زیاد همراه باشد. همچنین بسیاری از بانوان به دلیل خونریزی در موقع قاعدگی کمبود آهن دارند. به همین دلیل توصیه میشود مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی فراموش نشود.
آیا مصرف قرص آهن در موقع پریود ضروری است؟
در دوران پریودی به دلیل تخریب دیواره رحم، خونریزی اتفاق میافتد که با از دست رفتن مقدار زیادی آهن همراه است. برخی افراد تصور میکنند مقدار آهن از دست رفته طی عادت ماهیانه را میتوان با مواد غذایی حاوی آهن جبران کرد. این در حالی است که آهن موجود در مواد غذایی به سرعت قرصهای آهن جذب نخواهند شد. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از کم خونی، مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی را جدی بگیرید.
توجه داشته باشید که میزان مصرف قرص آهن در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به سن افراد دارد. در واقع افراد باید از ابتدا سن بلوغ شروع به مصرف قرص آهن کنند تا دچار کم خونی و فقر آهن شدید نشوند. میزان نیاز آهن در دوران بلوغ یعنی بازه سنی ۱۴ تا ۱۸ سال روزانه ۱۵ میلیگرم است. در حالی که از جوانی تا پیش از یائسگی که در واقع دوره باروری بانوان محسوب میشود، میزان آهن مورد نیاز روزانه ۱۸ میلیگرم است.
مقدار آهن لازم برای بدن پس از یائسگی روزانه ۸ میلیگرم خواهد شد. با توجه به این مقادیر افراد باید متناسب با سن خود قرص آهن مصرف کنند. همچنین باید بدانید که مصرف قرص آهن تنها محدود به دوران پریود نخواهد بود و این مکمل ضروری باید به طور منظم و مداوم استفاده شود.
مهمترین دلایل ضرورت مصرف قرص آهن برای بانوان
مصرف قرص آهن در دوران پریود و به طور منظم تاثیرات مثبت فوقالعادهای به خصوص برای بانوان خواهد داشت. استفاده مداوم از این مکمل ضروری نه تنها سبب میشود در زمان عادت ماهیانه احساس خستگی و کمبود انرژی نکنید، بلکه منجر به جلوگیری از خونریزیهای بسیار شدید نیز خواهد شد.
مهمترین دلیل احساس خستگی در زمان عادت ماهیانه کاهش سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون است. مصرف قرص آهن در این دوران سبب میشود که هموگلوبین مورد نیاز بدن شما تامین باشد و در نتیجه سلولها بتوانند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کنند. به همین دلیل سطح انرژی نیز افزایش مییابد و احساس خستگی کمتری خواهید داشت.
از دیگر فواید مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی، تنظیم چرخه پریود محسوب میشود. قرص آهن به حفظ سطح متعادل هورمونها کمک خواهد کرد که این موضوع منجر به پیشگیری از پریودهای نامنظم خواهد شد. همچنین مصرف قرص آهن در زمان عادت ماهیانه باعث کاهش علائمی همچون رنگپریدگی، سردرد و سرگیجه نیز میشود. در نهایت توصیه میشود به منظور جذب بهتر و حداکثری آهن، این مکمل را صبحها به صورت ناشتا مصرف کنید.
علائم کم خونی در بانوان
کم خونی میتواند باعث بروز علائم مختلفی در افراد شود. رایجترین دلایل شامل خستگی و کمبود انرژی است. زیرا سلولهای بدن نیاز به انرژی دارند و در صورت کمخونی و فقر آهن، اکسیژن مورد نیاز سلولها به اندازه کافی تامین نمیشود. کمبود اکسیژن نیز منجر به احساس خستگی بیش از حد خواهد شد. از دیگر علائم کمبود آهن میتوان به میل به مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک، یخ، گچ و… اشاره کرد. وجود این نشانه در افراد نه تنها میتواند از علائم فقر آهن باشد، بلکه نشانی از کمبود برخی ویتامینها نیز است.
علاوهبر این موارد کمخونی و فقر آهن میتواند منجر به تنگی نفس نیز شود. دلیل بروز علائمی همچون تنگی نفس، به دلیل کاهش آهن است که فرایند انتقال اکسیژن را با مشکل مواجه میکند. تپش قلب از دیگر علائم کم خونی به شمار میآید. زیرا در صورتیکه فردی دچار کم خونی باشد، قلب باید برای خونرسانی به بخشهای مختلف بدن سختتر کار کند که به همین دلیل دچار ضربان بیش از حد خواهد شد. همچنین کمبود آهن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد که احتمال ابتلا سریعتر به عفونت افزایش مییابد. به عنوان مثال عفونتهای ادراری از رایجترین علائمی هستند که به دلیل کمخونی رخ میدهند. در نهایت رنگپریدگی پوست و سرد بودن دست و پا به طور دائم از دیگر علائم فقر آهن به شمار میآیند.
راهکارهای موثر برای جلوگیری از کمبود آهن
بدیهی است که استفاده به اندازه از مواد غذایی که حاوی آهن، ویتامینها و دیگر مواد معدنی است سبب میشود که افراد از کمخونی و فقر آهن دور باشند. به طور کلی در بانوان مشکل کمخونی و فقر آهن رایجتر است. در واقع کمخونی در بانوان تا حد زیادی به دلیل دورههای قاعدگی است که هر ماه طی میکنند. در میان بانوان نیز بعضی افراد هستند که عادتهای ماهیانه شدیدتر و طولانیتری دارند. به همین دلیل لازم است برای جلوگیری از کم خونی و فقر آهن شدید، به مصرف قرص آهن در دوران پریود بپردازند.
همراه با قرص آهن بهتر است نوشیدنیهایی همچون آب پرتقال که حاوی ویتامین C است، نیز مصرف شود تا آهن بهتر جذب شود. همچنین میتوانید با مشورت پزشک از دیگر ویتامینها نیز استفاده نمایید تا قرص آهن جذب حداکثری داشته باشد. در آخر توصیه میشود برای جلوگیری از دچار شدن به کمخونی و فقر آهن شدید، قرص آهن را با شیر یا چایی مصرف نکنید.
مصرف قرص آهن در زمان قاعدگی چه تاثیری دارد؟
مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی نه تنها از بروز کمخونی جلوگیری میکند، بلکه میتواند برخی علائم عادت ماهیانه را نیز کاهش داده یا برطرف کند. به عنوان مثال کاهش خستگی، استرس و اضطراب که در دوران قاعدگی به وجود میآید، از تاثیرات مفید مصرف قرص آهن به طور منظم است. همچنین مصرف قرص آهن در دوران پریود سبب میشود که علائمی همچون تپش قلب، سردی دست و پا، رنگ پریدگی و… برطرف شود. زیرا قرصهای مکمل با تامین آهن مورد نیاز بدن سبب میشوند که هموگلوبین کافی برای اکسیژنرسانی وجود داشته باشد.
مناسبترین زمان مصرف قرص آهن در قاعدگی
بهترین زمان برای مصرف قرص آهن صبحها پیش از صرف صبحانه و به صورت ناشتا است. در واقع در این زمان بهترین و بالاترین جذب آهن صورت میگیرد. مصرف قرص آهن باعث ایجاد محدودیت غذایی برای صرف صبحانه نخواهد شد. البته باید از ناسازگاری آهن با برخی مواد غذایی آشنا باشید. به عنوان مثال مواد غذایی حاوی کلسیم سبب کاهش جذب آهن میشوند. همچنین هنگامیکه قرص آهن مصرف کردهاید، باید حداقل تا ۲ ساعت از مصرف مواد کافئیندار بپرهیزید. این در حالی است که برخی ویتامینها به جذب بهتر آهن کمک میکنند. ویتامین Cمهمترین ویتامینی است که برای جذب بهتر آهن توصیه میشود.
پیشنهاد مطالعه: بهترین غذاهای مناسب دوران پریودی
در دوران پریود بدن به چه مقدار آهن نیاز است؟
میزان نیاز افراد به آهن بستگی به سن آنها دارد. میزان مصرف آهن باید در نوجوانان، جوانان و میانسالان متفاوت باشد. در واقع اوج نیاز به مصرف آهن در بازه سنی ۱۸ سال تا زمان یائسگی است که این مقدار حدود ۱۸ میلیگرم آهن است. البته در دوران پریودی نیاز همه افراد به مصرف آهن یکسان است. زیرا در این دوره دیوارهای رحم تخریب میشود و طی خونریزی ۳ تا ۷ روزه مقدار زیادی آهن از بدن دفع خواهد شد. به طور کلی میزان نباز بدن به آهن در زمان قاعدگی ۱۸ میلیگرم است. البته توصیه میشود برای مصرف آهن در دوران پریود با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض افزایش بیش از حد آهن هنگام عادت ماهیانه
قرص آهن به ویژه برای بانوان باید به طور منظم مصرف شود. زیرا استفاده از این قرص مکمل سبب پیشگیری از کمخونیهای شدید ناشی از پریود خواهد شد. بنابراین توصیه میشود در مصرف قرص آهن به طور منظم و به میزان مورد نیاز دقت کنید. در صورتیکه در زمان عادت ماهیانه خود به سر میبرید، باید در مصرف قرص آهن تناسب را رعایت کنید. زیرا همانطورکه فقر آهن علائمی خطرساز ایجاد میکند، افزایش بیش از حد آهن به خصوص در دوران قاعدگی نیز میتواند عوارضی به همراه داشته باشد. این عوارض عبارتند از:
- دردهای شکمی و مفصلی
- نامنظم شدن چرخه قاعدگی
- نارسایی قلبی و ضربان نامنظم قلب
- کاهش میل جنسی
- خستگی مزمن
- ریزش مو
تداخل دارویی قرص آهن با دیگر داروها
قرص آهن از جمله مکملهای ضروری برای همه افراد به خصوص بانوان که طی هر دوره قاعدگی مقدار زیادی آهن از دست میدهند، به شمار میآید. به همین دلیل به همه افراد توصیه میشود متناسب با سن، وزن و شرایط خود از قرص آهن به طور مداوم استفاده کنند. با این حال افراد باید با تداخل دارویی که قرص آهن با دیگر داروها ایجاد میکند نیز آشنا باشند. زیرا آگاهی از تداخل دارویی پیش از مصرف هر قرصی به خصوص مکملها ضروری است. مواردی که قرص آهن با آنها تداخل دارویی دارد، شامل موارد زیر میشوند:
- انواع آنتی بیوتیک
- داروهای بیس فسفات
- لوودوپا
- لووتیروکسن
- متیلدوپا
- مایکو فنولات موفتیل
- پنی سیلامین
- کلرو مفنیکل
قرص آهن و اهمیت مصرف آن در قاعدگی
مصرف برخی مکملها و ویتامینها همچون قرص آهن، ویتامین C و… برای همه افراد لازم لازم است. البته مصرف قرص آهن برای بانوان اهمیتی دوچندان دارد. همچنین رعایت برخی ملاحظات در دوران پریود برای بانوان حائز اهمیت است. زیرا در این دوره بدن بانوان با دفع آهن بیش از حد مواجه میشود. بنابراین باید با مصرف به موقع و متناسب قرص آهن، از کمخونی و فقر آهن جلوگیری شود. مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی نه تنها سبب میشود که از بروز کم خونی شدید پیشگیری کنید، بلکه از برخی علائم ناشی از پریود نیز دور خواهید ماند.
بسیار مفید بود ممنون