عادت ماهیانه یکچرخه طبیعی در بدن بانوان است. هر زن، ماهانه با شروع قاعدگی تغییرات زیادی را در بدن خود تجربه میکند. یبوست در دوران قاعدگی یک مشکل شایع است که میتواند به دلیل تغییرات هورمونی که در طول چرخه قاعدگی رخ میدهد، ایجاد شود. با وجود این که یبوست در زمان پریود آزاردهنده است؛ اما یک امر کاملاً طبیعی محسوب میشود.
بانوان باید به این مسئله توجه کنند که تا زمانی که یبوست با نشانههای دیگری مانند درد بسیار شدید و غیرقابلتحمل یا خون در مدفوع همراه نباشد جای نگرانی وجود ندارد. با ما تا انتهای این مطالب همراه باشید تا ضمن شرح علت یبوست در زمان قاعدگی راههای کنترل آن را نیز به شما معرفی کنیم.
دلیل بروز یبوست زمان عادت ماهیانه چیست؟
بسیاری از پزشکان در مورد علت بروز یبوست مانند علت بروز بسیاری از دیگر مشکلات زمان قاعدگی توافق نظر ندارند. بااینحال میتوان گفت که نوساناتی که در هورمونهای استروژن و پروژسترون رخ میدهد عامل اثرگذاری در بروز یبوست است. پروژسترون، هورمونی است که قبل از قاعدگی افزایش مییابد. این هورمون میتواند باعث کندشدن حرکت روده و جذب بیشتر آب از مدفوع شود. این امر میتواند منجر به مدفوع سفت و عبور دشوار آن شود.
علاوه بر اینها شرایط زمینهای دیگری هم میتواند در یبوست اثرگذار باشد. این عوامل شامل:
شرایط زمینهای
بعضی از شرایط و بیماریهای زمینهای نقش مؤثری در افزایش احتمال ابتلا به یبوست در زمان قاعدگی دارند. بهعنوان مثال آندرومتریوز (IBS) که معمولاً از آن با عنوان سندروم روده تحریکپذیر نیز یاد میشود عامل مؤثری در ابتلا به یبوست است. توجه کنید برای بانوانی که پریودهای دردناک را تجربه میکنند یبوست شایعتر است.
تغییرات در رژیم غذایی
در زمان قاعدگی به دلیل هوسهای مختلف ممکن است به تغییر رژیم غذایی و مصرف غذاهای ناسالم بپردازید که عامل مؤثری در بروز یبوست است.
کاهش فعالیت
در دوران قاعدگی احساس خستگی یا درد بسیار شایع است. در این زمان فعالیت بدنی شما کاهش مییابد که میتواند به بروز یبوست کمک کند.
علائم بروز یبوست در زمان قاعدگی چیست؟
یبوست مانند هر بیماری دیگری با یکسری از علائم شایع همراه است. این علائم شامل:
- حس پر بودن شکم و نفخ
- تجربه سردرد و احساس سنگینی
- عدم تخلیه کامل مدفوع
- بوی بسیار بد مدفوع
- خشک و سخت بودن مدفوع
- انزوای شکم و حس تورم
توجه کنید که بانوان در این زمان به دلیل احساس درد و داشتن مدفوع ممکن است مکررا به سرویس بهداشتی مراجعه کنند. در چنین حالتی سعی کنید بارعایت نکات بهداشتی و استفاده از وسایل ضروری بهداشتی از بروز بیماریهای دیگر از جمله عفونت و بیماریهای قارچی جلوگیری کنید. برای رعایت بهداشت میتوانید از دستمال توالت کاملا تمیز و بهداشتی استفاده کنید.
راههای کنترل یبوست هنگام قاعدگی
یبوست بهتنهایی آزاردهنده است. حال اگر با علائم پریود نیز همراه باشد شرایط را دشوارتر خواهد کرد. شما میتوانید برای کاهش عوارض یبوست در زندگی روزمره خود اقدامات زیر را انجام دهید.
مصرف آب به مقدار کافی
نوشیدن آب و سایر مایعات بدون کافئین در طول روز به هیدراته نگهداشتن بدن و نرمشدن مدفوع کمک میکند. برای دریافت آب میتوانید از غذاهایی مانند سوپ و میوههای آبدار استفاده کنید. ممکن است نوشیدن آب بهتنهایی برای شما خوشایند نباشد در چنین شرایطی استفاده از آب گرم همراه با لیمو گزینه مطلوبی است.
از تأثیرات مطلوب ورزش غافل نشوید!
فعالیت بدنی منظم به تحریک رودهها و جلوگیری از یبوست کمک میکند. سعی کنید روزانه ۲۰ دقیقه پیادهروی آرام را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
به مقدار کافی فیبر مصرف کنید!
غذاهای غنی از فیبر مانند میوهها، سبزیها، غلات کامل و حبوبات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. فیبر به افزایش حجم مدفوع و نرمشدن آن کمک میکند که عبور آن را آسانتر میکند.
از نگهداشتن مدفوع خود خودداری کنید!
نگهداری مدفوع برای زمان طولانی یک عادت ناپسند است که افزایش بیشتر یبوست را به همراه دارد. نگهداری مدفوع برای زمان طولانی در روده دفع آن دشوارتر و سختتر خواهد کرد.
مصرف ملین را فراموش نکنید!
شما میتوانید ملین را با نسخه پزشک یا بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. ملین را مطابق دستورالعمل آن مصرف کنید تا استفاده از آن برای شما تبدیل به عادت نشود.
مصرف داروهای ضد یبوست
اگر یبوست برای شما آزاردهنده باشد این امکان وجود دارد که با توصیه به پزشک به مصرف برخی از داروهای ضد یبوست بپردازید. این داروها شامل:
- مکملهای پروبیوتیک: مصرف این نوع از مکمل باعث ایجاد تعادل بین باکتریهای مفید روده و بهبود عملکرد روده میشود.
- لاکتوز: این دارو یک محلول شیرین است و بهعنوان یک تسهیلکننده برای تخلیه معده و روده کاربرد دارد.
آیا راهی برای جلوگیری از یبوست وجود دارد؟
برای افرادی که به طور منظم با یبوست درگیر هستند چندین راه جلوگیری وجود دارد:
از مصرف محرکهای غذایی خودداری کنید!
رژیم غذایی مناسب عامل مهمی در جلوگیری از یبوست است. از مصرف غذاهای حاوی نشاسته، قند فراوان و سرشار از چربی خودداری کنید. بهجای مصرف این غذاها از محصولات تازه مانند میوه، سبزیها و غلات استفاده کنید. همچنین با نزدیکشدن به زمان عادت ماهیانه از آب و دمنوشهای گیاهی بهجای نوشیدنیهای کافئیندار و مضر استفاده کنید.
مصرف قرصهای ضدبارداری
قبل از هر چیزی باید بدانید که مصرف این قرص مناسب هر فردی نیست و استفاده از این قرص باید با توصیه پزشک متخصص باشد. این قرص میتواند موجب حفظ هورمونها در سطح پایدار شود و از بروز مشکلات گوارشی و یبوست جلوگیری کند.
پروبیوتیکها را مصرف کنید!
پزشکان، مصرف پروبیوتیک را برای درمان مشکلات گوارشی و یبوست مفید میدانند. محصولاتی مانند خیارشور، زیتون، سرکه سیب، میوه و… سرشار از پروبیوتیک هستند.
هنگام یبوست در قاعدگی چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که فعالیت روده چند روز بعد از زمان قاعدگی به حالت اولیه خود بازگردد جای نگرانی وجود ندارد؛ اما اگر مشکلات گوارشی بیشتر از سه روز باقی بماند مراجعه به پزشک ضروری است. اگر علائم زیر را دارید باید فوراً با پزشک متخصص مشورت کنید:
- خونریزی زیاد
- دیدن خون در مدفوع
- کمردرد زیاد
- حس درد در قسمتهای بالای پا و لگن
- حالت تهوع و استفراغ طولانیمدت
کلام آخر
همانطور که گفته شد بانوان در زمان عادت ماهیانه با مشکلات مختلفی مواجه میشوند که از شایعترین این مشکلات یبوست و مشکلات گوارشی است. اگر شما خونریزی شدید با درد فراوان را حس میکنید یا مشکلات گوارشی شما بیشتر از سه روز زمان میبرد باید با یک پزشک مشورت کنید.
همچنین سعی با تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی سالم مشکلات زمان قاعدگی را به حداقل برسانید. در این مقاله سعی کردیم تا نکاتی را که میتواند به کاهش یبوست کمک کند به شما آموزش دهیم.