بسیاری چنین تصور میکنند مبتلا شدن به ویروس اچ ای وی که اصطلاحا به آن ایدز میگویند، به معنای پایان زندگی است؛ در صورتی که تحقیقات نشان میدهد حتی با وجود آن هم میتوان به زندگی ادامه داد. برخی سلولهای بدن که در مقابله با بیماریها کمک میکنند، به وسیله این ویروس از میان میروند. درست است که این ویروس در ضعیف کردن انسان نقش ویژهای دارد، اما حیات برای آنها در قابل ادامه دادن خواهد بود.
با تهیه و مصرف داروهای مناسب و برخی مراقبتها میتوان سالها یا حتی دههها به زندگی با اچ آی وی ادامه داد؛ بدون این که اچ آی وی کاملا به ایدز تبدیل شود. ایدز که با نام سندروم نقص ایمنی اکتسابی نیز شناخته میشود، در اثر حضور اچ آی وی یا عفونتهای شدید و فرصت طلب در بدن ایجاد میگردد؛ تا زمانی که تعداد سلولهای سالم برای مقابله با بیماریها کمتر از ۲۰۰ عدد شود. این که چگونه میتوان با اچ آی وی سالم زندگی کرد، موضوعی است که در این مطلب از تافته به آن پرداخته میشود.
ایدز چطور انتقال پیدا میکند؟
یکی از موضوعات اساسی که پزشکان زیادی هم در موردش شک و شبهه دارند، شیوه منتقل شدن ایدز است. عده زیادی میگویند در آغوش کشیدن، استفاده از حوله یا لیوان مشترک و موارد این چنینی موجب انتقال اچ آی وی میشود، در صورتی که هرگز این طور نیست. ابتلا به این ویروس با خون امری بسیار کمیاب در جهان معرفی شده است و بیشتر با داشتن رابطه جنسی بدون محافظ یا استفاده از سوزنهای مشترک تاتو یا وسایل غیر استریل به آن مبتلا میشوند. پس در صورت تاتو زدن حتما باید این نکته را مد نظر داشته باشید.
بعد از ابتلا به اچ آی وی چه قدر زنده میمانیم؟
نگرانیهای گسترده مردم در مورد این ویروس سبب شده تصورشان این باشد که بعد از ابتلا به آن روزهای کمی را برای سپری کردن پیش رو خواهند داشت. این در حالیست که افراد زیادی چندین دهه به زندگی خود ادامه داده و مشکل آن چنانی تجربه نکردهاند. البته دلیل بقای آنها بی شک مراجعه مرتب به پزشک و استفاده از راهنماییهای آنها بوده است. پزشک بنا به شرایط و اوضاع بیمار، داروها یا استراتژیهایی را تدارک میبیند.
ویروس اچ آی وی چه علائمی دارد؟
مطلب مهمی که باید بدانید، این است که این ویروس همیشه هم با علائم همراه نیست. گاهی افراد بعد از سالها ابتلا به اچ آی وی، وجود آن را در بدن خود متوجه میشوند. همین موضوع منجر به گسترش این ویروس میان افراد خواهد شد. اصلیترین علائم ایدز ۱۰ روز الی چند هفته بعد از ابتلا به این ویروس خودشان را نشان میدهند.
این علائم در ابتدا مشابه با سرماخوردگی یا مونو نوکلئوژ است و از شایعترین آنها باید تب، خستگی و گلودرد را نام برد. پس در صورتی که حسی غیر عادی مشابه با سرماخوردگی داشتید، حتما به پزشکی متخصص مراجعه کنید. این علائم شاید بعد از چند هفته به طور کلی از بین برود و افراد بعد از گذشت سالها علائم دیگری را تجربه نکنند. تنها راه مشخص شدن اچ آی وی، انجام آزمایشهایی خاص است. پس هر چند ماه یک بار انجام این آزمایشها کمک زیادی به تعیین وضعیت سلامتیتان میکند.
آیا درمانی برای اچ آی وی وجود دارد؟
متاسفانه با وجود تحقیقات و بررسیهای گسترده در این حوزه، هنوز درمان کاملی برای اچ آی وی معرفی نشده است. معالجات بیماران صرفا میتواند سطح ویروس را پایین نگه داشته و سیستم ایمنی را از شر ورود ویروسهای تازه حفظ نماید. از آن جایی که سیستم ایمنی بعد از ابتلا به این ویروس حسابی ضعیف میشود، باید چنین تمهیداتی را در نظر داشت.
داروهای حاوی پروتئین سهم ویژهای در بهتر شدن حال بیمار دارد و برای مبارزه با ویروسها مداخله میکند. سایر داروها مانع از ورود ویروس به سلولهای ایمنی میشود. پس پزشک باید مواردی همچون سلامت کلی، سلامت سلولهای ایمنی و میزان ویروس در بدن بیمار را به طور مرتب بررسی کند تا تصمیمات بعدی اتخاذ گردد.
آیا هر فردی مستعد ابتلا به اچ آی وی است؟
طبق تحقیقات، هر ساله بیشتر از ۵۰۰۰۰ نفر در آمریکا به این ویروس مبتلا میشوند و تحقیقاتی در مورد کشورهای دیگر انجام نشده است. حدود ۱۵۰۰۰ نفر از آنها فوت شده که مردان، زنان، کودکان و ناهمجنس خواهان را تشکیل میدهد. مردان همجنسگرا سالانه بیشتر از ۲۹۰۰ عفونت جدید را به وجود میآورند و زنان نیز بدین شکل ۸۰۰۰ عفونت ایجاد میکنند. پس خطر ایدز در کمین تمام افراد بوده و برای برخی بیشتر و برای دیگری کمتر است و باید به آن توجه داشت.
تصور افرادی چنین است که اگر زوجین هر دو به این ویروس دچار شده باشند، دیگر نیازی به مراقبت نبوده و رابطه جنسی ایمنی را تجربه میکنند، در حالی که هرگز این طور نیست. هنگام رابطه باید تمام دستورالعملهای لازم حفاظتی را انجام داده و از کاندوم یا موانع لاتکس دیگر بهره برد تا مانع از ورود سایر بیماریهای جنسی و گونههای دیگر اچ آی وی شوید.
از آن جا که بدن افراد در صورت داشتن این ویروس ضعیف است، اضافه شدن ویروسهای دیگر میتواند بدنشان را حتی ضعیفتر هم کند. بنابراین برقراری رابطه جنسی در صورت رعایت بسیاری از نکات، ایراد خاصی نخواهد داشت.
آیا بانوان مبتلا به ایدز باردار میشوند؟
این سوال واقعیت دارد و مادران آلوده هم امکان حامله شدن خواهند داشت. البته احتمال زیادی برای انتقال این ویروس به فرزند هم وجود دارد؛ هر چند که با مراجعه به پزشک میتوان ریسک این ابتلا را تا حد زیادی کاهش داد، اما به طور قطعی نخواهد بود. پزشکان معمولا داروهای مناسبی را در اختیار مادران قرار میدهند تا از این ابتلا تا حد ممکن جلوگیری کنند.
آیا فرد مبتلا به ایدز سایر گونههای آن را هم دریافت میکند؟
گونههای زیادی از عفونتهای ناشی از ویروس اچ آی وی در بدن وجود دارند. پس فردی که یک بار به آن مبتلا شده، نمیتوان به طور قطع گفت که به سایر گونههای گرفتار نخواهد شد. ضمن این که سیستم بدن مستعد عفونتهایی مثل سینه پهلو، سل، قارچ کاندیدیاز، سیتومگالوویروس و توکسوپلاسموز است.
استفاده از داروهای اچ آی وی معمولا از بهترین راهها برای کم کردن ریسک ابتلا به سایر عفونتها است. همچنین نخوردن گوشت نپخته، دوری از ظرف دستشویی حیوانات و آبهای آلوده خطر ابتلا به باکتریها را کم خواهد کرد.
آیا بیمه هزینه داروهای ایدز را پوشش میدهد؟
به یک سوال اساسی دیگر در مورد ادامه زندگی با ویروس اچ آی وی میرسیم و آن هم امکان پوشش بیمه برای برخی داروهای این بیماری است. برخی نهادهای دولتی و غیرانتفاعی و نیز شرکتهای دارویی، بخشی از هزینه این داروها را تقبل میکنند و میتوانید از امتیازات آنها بهره ببرید. حقیقتا هزینه این داروها تا حدی بالاست و میتوان با چنین سازمانهایی ارتباط برقرار کرد.