قاعدگی یک تغییر طبیعی هورمونی در بدن بانوان است. این چرخه طبیعی ماهانه یکبار رخ میدهد. غالباً طیکردن زمان قاعدگی با عوارضی نیز گاهی اوقات همراه است. شایعترین چالش این دوران برای بانوان سردرد زمان پریودی است. این سردرد قبل، حین یا بعد از پریود رخ میدهد. سردرد زمان قاعدگی در بین بانوان بسیار شایع است.
مطابق تحقیقات تخمین زده شده است که تقریباً ۵۰ تا ۷۰ درصد از زنان در طول زندگی خود به این سردرد دچار هستند. در این مقاله تافته به مسئله سردرد زمان پریود، نکات بهداشتی این دوران و راهحلهایی جهت آسانتر کردن این دردها میپردازیم. چنانچه شما با این مشکل روبهرو هستید پیشنهاد میکنم که تا انتها با ما همراه باشید.
سردرد زمان قاعدگی چیست؟
سردرد زمان پریود که به آن میگرن قاعدگی نیز گفته میشود. بانوان زمان قاعدگی دچار تغییرات هورمونی مختلفی میشوند. چرخه تغییرات این هورمونها روند افزایشی و کاهش دارد. تغییرت هورمونی برای آمادهسازی بدن بانوان برای بارداری است. این تغییرات با عوارضی مانند سردرد، بداخلاقی و… برای بانوان همراه است.
دو هورمون اصلی تنظیمکننده چرخه قاعدگی استروژن و پروژسترون است. روند تغییرات این هورمونها روی شدت و میزان سردرد اثرگذار است. مثلاً با افزایش میزان استروژن بدن میزان سردرد نیز کاهش پیدا میکند. این سردردها بر روند زندگی بانوان اثرگذار است. گاهی سردرد میزان بالایی از رنج را به بانوان تحمیل میکند و مانع از انجام امور عادی زندگی روزمره میشود. توجه به علائم سردرد قاعدگی بسیار مهم است. اهمیتدادن به این علائم موجب تمیز آن از بیماریهای مغزی خطرناک میشود.
علائم سردرد زمان پریود
- درد در یک یا دو طرف سر
- درد ضرباندار یا تپنده
- حساسیت به نور و صدا
- حالت تهوع و استفراغ
- سرگیجه
- خستگی
- کاهش میل جنسی
- ایجاد جوش روی صورت
- تغییرات خلقوخو
معرفی علتهای مهم سردرد
سردردهای زمان پریود به علتهای مختلفی بروز میکند. در زیر به معرفی دو عامل مهم از علت سردرد میپردازیم.
استرس عامل سردرد در پریودی
استرس پریودی که بهعنوان استرس قاعدگی یا سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شناخته میشود، مجموعهای از علائم جسمی و عاطفی است که زنان در روزها یا هفتههای قبل از قاعدگی خود تجربه میکنند. این علائم میتواند خفیف یا شدید باشد و بر کیفیت زندگی روزمره زنان تأثیر منفی بگذارد.
علت دقیق استرس به طور دقیق مشخص نشده؛ اما مجموعه عوامل هورمونی، بیولوژیکی و روانشناختی در آن نقش دارد. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ اما بهطورکلی شامل علائم جسمی و عاطفی است.
اهمیت کمخونی در سردرد زمان قاعدگی
معمولترین روش برای تشخیص این مشکل تجویز آزمایش خون توسط پزشک متخصص است. بانوان باید با اصلاح رژیم غذایی و مصرف مکملهای مناسب این مشکل را حل کنند. کمخونی در زمان پریود باعث خونریزی شدید در بانوان میشود.
راهحل درمان سردرد قاعدگی در زمان پریود
شدت سردرد قاعدگی از خفیف تا شدید متغیر است و معمولاً بین ۱ تا ۳ روز طول میکشد. ما در اینجا به راههای کاهش سردرد پریود اشاره میکنیم.
اصلاح سبک زندگی
- استراحت کافی: خواب کافی در شب (حدود ۷ تا ۸ ساعت) برای تنظیم خلق و خو و کاهش استرس ضروری است.
- ورزش منظم: فعالیت بدنی منظم مانند پیادهروی، دوچرخهسواری یا شنا در کاهش علائم سردرد در زمان پریود کمک بسیاری میکند.
- رژیم غذایی سالم: مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچرب و پرهیز از غذاهای فراوریشده، کافئین و الکل میتواند به تعادل هورمونها و بهبود خلقوخو کمک کند.
- مدیریت استرس: تکنیکهای مدیریت استرس مانند یوگا، مدیتیشن یا تنفس عمیق میتوانند به کاهش اضطراب و بهبود سلامت روان کمک کنند.
- گرما: استفاده از کمپرس گرم یا حمام آب گرم میتواند به شلشدن عضلات و کاهش درد کمک کند.
- ماساژ و حرکات ورزشی: ماساژ عضلات سروگردن میتواند به تسکین درد و تنش کمک کند.
درمانهای دارویی
- مسکنهای بدون نسخه: داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به تسکین درد کمک کنند.
- هورموندرمانی: قرصهای ضدبارداری یا سایر داروهای هورمونی میتوانند به تنظیم سطح هورمونها و کاهش سردرد کمک کنند.
طب سنتی
- مصرف داروهای گیاهی: برخی از گیاهان مانند زنجبیل، بابونه و نعناع فلفلی ممکن است به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
- طب سوزنی: طب سوزنی نوعی طب سنتی چینی است که شامل فروبردن سوزنهای نازک در نقاط خاصی از بدن است. برخی از مطالعات نشان داده است که طب سوزنی میتواند به کاهش سردرد قاعدگی کمک کند.
آیا راهی برای پیشگیری سردرد زمان قاعدگی وجود دارد؟
باوجود این که هیچ راهحلی قطعی برای پیشگیری کامل از سردرد زمان پریود وجود ندارد؛ اما اقدامات مختلفی میتوان انجام داد که به کاهش قابلتوجه شدت آن کمک کند:
- تنظیم هورمونها
- سبک زندگی سالم
- پرهیز از استرس
دوران قاعدگی با علائم و تغییرات هورمونی و بدنی زیادی برای بانوان همراه است. رعایت برخی از نکات بهداشتی در این دوران میتواند به حفظ سلامتی، کاهش علائم ناخوشایند و افزایش آسایش شما کمک کند.
بانوان باید تلاش کنند تا در اولین مرحله با تعویض مرتب پد بهداشتی از خود محافظت کنند. نوار بهداشتیهای تافته از کیفیت و قابلیت بسیار خوبی برخوردار هستند و از بروز انواع عفونتها جلوگیری میکند. استفاده از روشهای سنتی و مصرف قرصهای مسکن میتواند گزینه خوبی برای تسکین درد باشد.
به یاد داشته باشید که عادت ماهیانه برای بانوان یک فرایند طبیعی است. این زمان با تغییرات بسیاری در بدن همراه است و گاهی عوارض مختلفی دارد. در این مقاله به سردرد زمان قاعدگی و علائم و راهکارهای مواج با آن پرداخته شد. درصورتیکه این مسئله چالش بزرگی برای شما است مطالعه این مقاله کمک بسیاری به شما میکند.