قاعدگی و فرایند آن از دشوارترین چالشها در زندگی بانوان است. در این زمان بانوان به دلیل نوسانات هورمونی با مشکلاتی مانند احساس خستگی، درد زیاد، مشکلات گوارشی و… روبهرو هستند. برای راحتتر گذراندن این دوره زمانی اقدامات و راهکارهای متفاوتی وجود دارد که تغذیه اصلیترین عامل است.
خوب است بدانید نهتنها خوردن یکسری از مواد غذایی در روند قاعدگی مفید است؛ بلکه اجتناب از مصرف یکسری از غذاها و نوشیدنیها هم در کاهش درد پریود مؤثر است. برخی از نوشیدنیها مانند چای نعناع و آب و مصرف سبزیها و میوه بهاندازه کافی در کاهش علائم گوارشی و نفخ پریود مؤثر است.
همچنین پزشکان برای کاهش دردهای پریود بانوان را به مصرف آجیل، زردچوبه، ماهی و… تشویق میکنند. درعینحال مصرف یکسری از غذاها و نوشیدنیها در تشدید درد بسیار مؤثر است. با ما تا انتهای این مطلب از تافته همراه باشید تا بایدها و نبایدهای زمان قاعدگی را بررسی کنیم.
اهمیت تغذیه در زمان قاعدگی
تغذیه سالم یک عامل مؤثر در سلامت جسمی و روحی بانوان در زمان پریود است. شما با داشتن یک رژیم غذایی سالم میتوانید تا حدود زیادی علائم پریودی مانند نفخ، افت فشار و حالت تهوع را کم کنید. بعضی از بانوان در فرایند قاعدگی به دلیل کمبود آهن و سایر ویتامینهای بدن با مشکلاتی مانند استخواندرد و سردرد روبهرو میشوند. پس آگاهی از اصول یک رژیم غذایی سالم برای تغذیه زمان قاعدگی تأثیر زیادی بر سلامتی جسمی و روحی شما دارد.
چرخه پریود بانوان از مراحل پریود، فاز فولیکولی، تخمکگذاری و لوتئال طی مدت ۲۸ روز تشکیل میشود. آغاز زمان قاعدگی با ریزش لایه داخلی رحم همراه است و خونریزی را به دنبال دارد. در این دوره مصرف مکملهای حاوی ویتامین و رژیم غذایی سالم در کاهش درد پریود و بهتر سپری کردن این دوره تاثیر زیادی دارد. بهترین راه برای تعادل در هورمونها و برقراری یک چرخه قاعدگی منظم داشتن رژیم غذایی مناسب است. یک رژیم غذایی مناسب باید دارای میوه و سبزیها، پروتئینهای بدون چربی، حبوبات و غلات کامل باشد.
چه غذاهایی در زمان قاعدگی باید مصرف شود؟
همانطور که اشاره کردیم تغذیه در زمان پریود تأثیر زیادی در سلامت جسمی و روحی دارد. حتماً برای شما هم این سؤال پیش میآید که چه غذاهایی برای دوران قاعدگی مفید است. در این قسمت به معرفی غذاهای مجاز در زمان پریود میپردازیم:
آب
نوشیدن آب به مقدار کافی نه تنها در زمان پریود بلکه در حالت عادی نیز اهمیت زیادی دارد. نوشیدن آب تأثیر زیادی در کم شدن نفخ پریود و کاهش سردرد دارد. میانگین متعادل برای مصرف روزانه آب یک فرد عادی ۶ تا ۸ لیوان است. یک خانم در زمان پریود باید مصرف خود را به ۱۰ تا ۱۲ لیوان آب برساند. توجه داشته باشید که دانه چیتا باخاصیت ضدالتهابی خود در روزهای اول قاعدگی تأثیر زیادی برای کاهش درد دارد.
تخممرغ
تخممرغ سرشار از ویتامینهای گروه K و B است. ویتامین K تأثیر زیادی در کمشدن خونریزیهای شدید دارد. علاوه بر اینها تخم مرغ مقادیر زیادی از پروتئین، آهن و اسید چرب را دارد که باید در مصرف آن مطابق رژیم پیش رفت. مصرف زیاد از حد این ماده غذایی سوزش سر دل و نفخ را به دنبال دارد.
مصرف میوه
توانایی هیدراته و شاداب نگهداشتن بدن توسط میوهها بسیار زیاد است. میوه دارای مقادیر زیادی از مواد معدنی و ویتامین است. مصرف هندوانه و خیار در زمان پریود میزان گلوکز خون را کنترل میکند و با تأمین آب بدن تمایل فرد را به مصرف قند کاهش میدهد. موز دارای مقادیر زیادی از منیزیم و پتاسیم است که اگر فردی در زمان قاعدگی با اختلال عملکرد در رودهها مواجه شود او را به مصرف موز تشویق میکنند. همچنین برای افزایش جذب آهن خون میوه تأثیر زیادی در جذب ویتامین C دارد.
لبنیات
کلسیم عامل مهمی برای افزایش توانایی سلولهای عضله در پاسخ و تنظیم تحریکات عصبی است. لبنیات سرشار از کلسیم است. مطابق تحقیقات صورتگرفته بیشتر دردهای عضلانی و اسپاسم در نتیجه کمبود کلسیم در بدن است. درست است که مصرف لبنیات تأثیر زیادی در کاهش درد دارد؛ اما باید از مصرف بیش از حد و تکیه تنها به لبنیات خودداری شود.
سبزیها با برگ سبز
فرایند عادت ماهیانه برای بانوان با از دست مقادیر زیادی از آهن همراه است. برای ساخت گلبولهای قرمز نیاز به مقدار زیادی آهن است که کمبود آن سرگیجه، ضعف و خستگی و سردرد را به همراه دارد. بانوانی که دچار کمبود آهن هستند بهتر است از سبزیجاتی مانند اسفناج که سرشار از آهن و منیزیم است استفاده کنند.
آجیل
آجیل سرشار از منیزیم و ویتامینهای مختلف است که کمبود بدن را در زمان قاعدگی برطرف میکند. مقادیر زیاد اسید چرب، امگا ۳ و پروتئین موجود در آجیل شادابی را در زمان قاعدگی برای بانوان به همراه دارد. سعی کنید در زمان قاعدگی از مصرف بادام هندی و بادام زمینی غافل نشوید. این دو مغز تاثیر زیادی در کاهش درد پریود دارند.
زنجبیل
زنجبیل خاصیت ضدالتهابی دارد و مصرف آن کاهش درد و گرفتگی عضلات را به همراه دارد. همچنین برای کاهش حالت تهوع دوران قاعدگی از زنجبیل استفاده میشود.
ماهی
مواد غذایی حاوی امگا ۳، پروتئین و آهن هستند در کاهش دردهای قاعدگی نقش موثری دارند. حاوی علاوه بر داشتن این مواد مغذی درون خود از امگا سرشار است. در حقیقت امگا علاوه بر کم کردن افسردگی و اختلالات خلقی باخاصیت ضدالتهابی خود کمک زیادی به کاهش درد پریود میکند.
شکلات تلخ
زمان قاعدگی بانوان تمایل زیادی به مصرف قند و شیرینی دارند. خوب است بدانید که مصرف قند تأثیر زیادی در افزایش خونریزی و درد شما دارد. شکلات تلخ دارای مقادیر زیادی از آهن و منیزیم است که تأثیر زیادی در کاهش میل شما به مصرف قند دارد. همچنین منیزیم موجود در شکلات تلخ در کاهش علائم PMS بسیار مؤثر است.
مواد غذایی ممنوعه در زمان پریود
همانطور که گفته شد مصرف یکسری از مواد غذایی باعث افزایش درد و علائم پریود میشود. در این جا لیستی از غذاهای ممنوعه در زمان قاعدگی را برای شما معرفی میکنیم:
نوشیدنیهای کافئیندار
کافئین تأثیر زیادی در افزایش نفخ و سردرد در زمان عادت ماهیانه دارد. بانوانی که دچار اسهال در زمان پریودی میشوند باید مصرف کافئین را متوقف کنند؛ زیرا کافئین مشکلات گوارشی را افزایش میدهد.
مصرف غذاهای پرچرب
یکسری از غذاهای پرچرب مانند فستفود تأثیر زیادی در افزایش درد پریود و التهاب دارند. پزشکان برای افزایش سلامتی بانوان آنها را از مصرف غذاهای پرچرب و به خصوص فستفود منع کردهاند.
غذاهای شور و تند
ممنوعهترین مواد غذایی در زمان قاعدگی مصرف غذاهای تند و شور است. مصرف غذای شور نفخ را به همراه دارد و غذاهای تند باعث تشدید مشکلاتی مانند حالت تهوع، اسهال و معده درد میشود. بهطورکلی غذاهای تند و شور حاوی مقدار زیادی از سدیم هستند و مصرف این غذاها دوره قاعدگی را سختتر میکند.
مصرف الکل
مصرف الکل موجب بروز مشکلاتی مانند احساس سردرد، نفخ و کمآبی میشود. استفاده از الکل در برنامه غذایی علائم پریود را افزایش میدهد و گذراندن این دوره را برای شما سختتر خواهد کرد. همچنین نوشیدن الکل موجب حالت تهوع و اسهال میشود.
مصرف گوشت قرمز
این موضوع که گوشت قرمز تأثیر زیادی در جبران کمبود آهن بدن دارد تأیید شده است. اما در نظر داشته باشید که مصرف بیرویه این ماده غذایی بهخصوص در زمان قاعدگی موجب گرفتگی عضلات و درد بیشتری میشود. در زمان پریودی میزان ترشح ماده پروستاگلاندین افزایش پیدا میکند که گرفتگی عضلات رحم و تخریب دیواره آن را به همراه دارد.
گوشت قرمز حاوی مقادیر زیادی از پروستاگلاندین است که موجب افزایش دردهای زمان پریودی میشود.
مصرف شیرینی
استفاده از شکر در عادت ماهیانه درصورتیکه به زیادهروی منجر نشود ایرادی ندارد. اما مصرف بیش از حد شکر و قند موجب تشدید درد، خونریزی و نوسانات خلقی دارد. بانوانی که میل زیادی به مصرف قند دارد میتوانند میوهها را بهجای آن جایگزین کنند.
پیشنهاد مطالعه: بهترین غذاهای مناسب دوران پریودی | دوران قاعدگی چی بخوریم؟
مواد مغذی مهم موردنیاز بدن در زمان قاعدگی
تا به اینجا در مورد مواد غذایی مفید و مضر در زمان پریودی صحبت کردیم. حال برای آگاهی بیشتر شما لیستی از مواد مغذی و ویتامینهای بدن که برای راحت سپریکردن قاعدگی ضروری است را معرفی میکنیم:
- مصرف ویتامینها B6 و B12
- مصرف آهن
- ویتامین K
- ویتامین D
- ویتامین E
جمعبندی
چرخه عادت ماهیانه در زندگی بانوان کاملاً طبیعی و نشانهای از سلامت آنها است. تأثیر رژیم غذایی و سبک زندگی بر گذراندن دوره پریود انکارنشدنی است. درصورتیکه درد قاعدگی ناشی از یک بیماری زمینهای نباشد رعایت رژیم غذایی سالم در کاهش درد آن بسیار مؤثر است.
در این مقاله در مورد مواد غذایی مفید و مضر در زمان پریود برای شما مطالب مهمی ارائه شد. امید است که مطالعه این مطالب در افزایش آگاهی و راحت گذراندن چرخه قاعدگی برای شما مؤثر باشد.