بانوان از ابتدای دوره نوجوانی تا زمان پیری تغییرات متفاوتی را در بدن خود تجربه می‌کنند. این تغییرات طبیعی و نرمال است. دوره‌ای که در آن چرخه پریود بانوان دچار وقفه می‌شود را یائسگی می‌نامند. بانوان معمولاً در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی یائسگی را تجربه می‌کنند. پس از زمان یائسگی هر نوع خونریزی غیرعادی است و شخص حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کند. خونریزی پس از یائسگی نشانه‌ای از یک بیماری جدی در بدن فرد است. علت‌های متفاوتی مانند سرطان، آتروفی آندومتر و واژن، پولیپ و… باعث خونریزی پس از زایمان می‌شود. در این مقاله از تافته قصد داریم تا در مورد خونریزی بعد از یائسگی و علت‌های متفاوت آن صحبت کنیم. پیشنهاد می‌کنیم تا در انتها با ما همراه باشید.

منظور از خونریزی بعد از یائسگی چیست؟

یائسگی یک مرحله طبیعی از زندگی بانوان است که با متوقف‌شدن دوره قاعدگی و معمولاً در سن ۵۱ سالگی رخ می‌دهد. در دوره یائسگی ترشح هورمون‌های تولید مثل به طور شدیدی کم می‌شود. اگر بانوان به مدت یکسال و یا حتی بیشتر پریود نشده باشند و خونریزی واژینال را تجربه کنند باید حتما توسط پزشک ویزیت شوند. خونریزی بعد از زمان یائسگی اصلاً طبیعی نیست و به دلیل وجود پولیپ آندومتر رخ می‌دهد. سرطان رحم (سرطان آندومتر) رایج‌ترین نوع سرطان در بین بانوان است.

علت خونریزی بعد از یائسگی چیست؟

رایج‌ترین علت خونریزی بعد از یائسگی در بین بانوان نازکی دیواره واژن و رحم و التهابات است. همچنین توجه داشته باشید که تجربه اضطراب و استرس برای طولانی‌مدت تأثیر زیادی بر خونریزی بعد از دوره یائسگی برای بانوان دارد همان‌طور که اشاره شد خونریزی نشانه‌ای از سرطان رحم نیز محسوب می‌شود که تشخیص این مورد به عهده پزشک متخصص است.

رایج‌ترین دلایل خونریزی شامل موارد زیر است:

هیپرپلازی آندومتر

در این شرایط با ضخیم‌شدن دیواره رحم فرد خونریزی را تجربه می‌کند. افراد مبتلا به هیپرپلازی میزان بالایی از استروژن را دارند و به همین دلیل احتمال مبتلا شدن به سرطان آندومتری برای آن‌ها زیاد است.

آتروفی آندومتر یا واژن

با شروع دوره یائسگی و کاهش میزان هورمون استروژن پوشش رحم و واژن نازک می‌شود که در نتیجه آن احتمال خونریزی افزایش پیدا می‌کند.

سرطان

وجود سرطان در بدن فرد مانند سرطان‌های تخمدان، واژن، کولورکتال و سرطان رحم تأثیر زیادی در خونریزی فرد بعد از زمان یائسگی دارد.

پولیپ

پولیپ یک زائده خوش‌خیم در رحم یا دهانه رحم است. وجود این زائده علتی برای خونریزی نامنظم یا حتی خونریزی بعد از زایمان محسوب می‌شود. در بیشتر موارد پولیپ خوش‌خیم است؛ ولی در بعضی از موارد نیاز به عمل جراحی برای بررسی احتمال تغییرات سرطانی دارد.

عفونت

عفونت‌های رحم یا واژن یکی از عوامل مؤثر در ایجاد التهاب‌ها و خونریزی است. با وجود این که احتمال این مورد کم است؛ اما همچنان نیاز به بررسی دارد.

چه راه‌هایی برای تشخیص خونریزی بعد از زمان یائسگی وجود دارد؟

پزشکان برای تشخیص خونریزی بعد از زمان یائسگی و علت آن از معاینات، آزمایش‌ها و تجزیه‌وتحلیل‌های علمی استفاده می‌کنند. پاپ‌اسمیر یک راه برای معاینه لگن و تشخیص سرطان دهانه رحم مورداستفاده قرار می‌گیرد. روش‌های متعدد دیگری هم برای مشاهده داخل لگن و واژن استفاده می‌شود. این روش‌ها شامل:

هیستروسکوپی

در این روش با نمایش بافت آندومتر یک فیبر نوری درون واژن و دهانه رحم قرار می‌گیرد. در مرحله بعد پزشک با کمک گاز دی‌اکسیدکربن به کمک اسکوپ کردن دهانه رحم را بزرگ‌تر می‌کند. بزرگ‌شدن دهانه رحم تأثیر زیادی در مشاهده راحت‌تر آن دارد.

سونوگرافی ترانس واژینال

این سونوگرافی امکان مشاهده رحم و دهانه آن و تخمدان‌ها را به پزشک می‌دهد. این روش با واردکردن پروب در واژن بیمار انجام می‌شود.

آیا راهکاری برای درمان خونریزی بعد از زمان یائسگی وجود دارد؟

قبل از هر اقدامی برای درمان باید علت آن را تشخیص داد. روش‌های درمانی شامل موارد زیر است:

  • سرطان رحم: هیسترکتومی کامل
  • آتروفی آندومتر: در شرایط عادی نیازی به درمان ندارد؛ ولی اگر شرایط حاد باشد از کرم استروژن یا پساری استفاده می‌شود.
  • پولیپ دهانه رحم: عمل جراحی برای حذف پولیپ‌ها
  • هیپرپلازی آندومتر: در مواردی که شرایط وخیم باشد از داروهای هورمونی یا هیسترکتومی استفاده می‌شود.

تأثیر ژنتیک در خونریزی بعد از زمان یائسگی

به‌طورکلی عوامل ژنتیکی تأثیری در خونریزی بعد از زمان یائسگی ندارد و برای افراد مبتلا به واژینال یائسگی احتمال کمی برای ابتلا به سرطان آندومتر وجود دارد؛ بنابراین می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که استعداد ژنتیکی افراد برای ابتلا به سرطان آندومتر نشانه‌ای از خطر برای خونریزی بعد از زمان یائسگی نیست.

نتایج مطالعات دانشمندان نشان می‌دهد که هرچه مدت‌زمان یائسگی بیشتر باشد احتمال کمی برای خونریزی وجود دارد. به‌طورکلی بانوان در سال‌های اولیه بیشتر در خطر ابتلا به خونریزی هستند. در صورت مشاهده خونریزی بانوان می‌توانند از محصولات بهداشتی مانند نوار بهداشتی برای حفظ بهداشت خود تا زمان تکمیل دوره درمان استفاده کنند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

درصورتی‌که بانوان بعد از زمان یائسگی خونریزی شدید را به رنگ‌های قرمز، قهوه‌ای و خاکستری مشاهده کنند باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. پزشک برای درک علت خونریزی با بررسی سوابق پزشکی بیمار و انجام آزمایش‌های مرتبط علت را تشخیص می‌دهد.

پزشک بعد از تشخیص علت خونریزی از طریق مصرف قرص‌های هورمونی، آنتی‌بیوتیک‌ها، جراحی، شیمی‌درمانی و… راهکارهای دیگر برای درمان بیماری اقدام می‌کند.

جمع‌بندی

خونریزی بعد از زمان یائسگی یک هشدار از بیماری زمینه‌ای است که باید حتماً به آن توجه کرد. بانوان با مشاهده خونریزی بعد از زمان یائسگی باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنند و از درمان‌های خودسرانه پرهیز کنند. در این مقاله از تافته در مورد خونریزی بعد از یائسگی و عوامل مختلف بروز آن صحبت کردیم. امید است که با مطالعه این مقاله آگاهی شما افزایش پیدا کند.

اشتراک گذاری!
گذاشتن یک نظر