پریود یا قاعدگی یک فرایند مهم ماهیانه در بدن بانوان است. پریود تأثیر زیادی در سلامت جسمی و روحی بانوان ایفا میکند. عوامل مختلفی از جمله بارداری، شیردهی، تغییرات هورمونی و بیماریهای مختلف زمینهای باعث ایجاد اختلال در روند قاعدگی بانوان میشوند. در این مقاله از تافته در مورد آغاز پریود بعد از قطع قرص شیردهی صحبت میکنیم.
بهطورکلی در مورد زمان شروع پریود پس از قطع قرص شیردهی، عوامل مختلفی اثرگذار است. به همین دلیل نمیتوان زمان دقیقی را برای همه بانوان تعیین کرد. پس از قطع قرص شیردهی بانوان باید با صبوری به بدن خود فرصت بازگشت به حالت طبیعی را بدهند. در صورت شیردهی به نوزاد و اختلال در فرایند قاعدگی پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب از تافته با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
فهرست مطالب
علت توقف فرایند قاعدگی در دوران شیردهی
تولید شیر تحت تأثیر هورمونهای مختلفی در بدن قرار دارد. هورمون پرولاکتین وظیفه تولید شیر را در بدن بانوان ایفا میکند. در نتیجه فعالیت هورمون پرولاکتین فرایند تخمک گذاری و قاعدگی افراد متوقف میشود. بانوان با فرزندان دوقلو به دلیل شیردهی بیشتر میزان بالاتری از هورمون پرولاکتین را در بدن خود دارند. توجه داشته باشید که با قطع شیردهی و کاهش میزان ترشح هورمون پرولاکتین فرایند تخمکگذاری و پریود دوباره شروع میشود.
آیا توقف شیردهی باعث اختلال در قاعدگی است؟
توقف شیردهی بر آغاز پریود در بدن بانوان متفاوت است. تغییرات هورمونی مختلف در این دوره قاعدگیهای نامنظم را برای بانوان به همراه دارد. همچنین طول مدت پریود نسبت به گذشته برای شما متفاوت است. همانطور که پیشتر اشاره شد بانوان با کاهش شیردهی پریود طبیعیتری را تجربه خواهند کرد.
مراجعه به پزشک متخصص برای بانوان شیرده باتجربه لکه بینی مداوم، خونریزی شدیدتر از معمول یا سیکلهای طولانی ضروری است. در چنین شرایطی پزشک با معاینه و انجام آزمایشهای متعدد به بررسی علل ایجاد این مشکل میپردازد. به طور کلی بازگشت قاعدگی به حالت طبیعی پس از قطع شیردهی فرایندی زمانبر است. بانوان باید با صبوری به بدن خود فرصت بازگشت به حالت اولیه را بدهند.
چند روز بعد از توقف شیردهی پریود آغاز میشود؟
قبل از هر چیز بانوان باید بدانند که برای آغاز پریود نیازی به توقف کامل شیردهی نیست. تعداد دفعات شیردهی، طول زمان شیردهی و نحوه واکنش بدن به تغییرات هورمونی تعیینکننده زمان قاعدگی بعد از قطع شیردهی مادر است. در صورت مصرف شیرخشک مادر بعد از ۳ هفته فرایند قاعدگی را تجربه میکند. با این وجود تغذیه کودک از شیر مادر میتواند پریود را برای چند ماه و حتی تا ۲ سال متوقف کند. به طور کلی با شروع مصرف غذاهای جامد و کاهش دفعات و میزان شیردهی مادران زودتر پریود میشوند.
آیا پریود بر شیر مادر اثرگذار است؟
پریود شدن و تأثیرات آن بر میزان شیر نوزاد یکی از نگرانیهای رایج در بین مادران است. برخی از بانوان درست قبل از شروع قاعدگی یا برای چند روز پس از آن، کاهش موقتی در مقدار شیر تولیدی خود را تجربه میکنند. بااینحال این تغییر هیچ جای نگرانی ندارد. پس از پایان پریود، مقدار شیر به حالت عادی خود باز میگردد.
آیا در دوران شیردهی امکان بارداری برای بانوان وجود دارد؟
برخلاف تصور عموم امکان بارداری در دوران شیردهی برای مادران وجود دارد. با این حال احتمال باردارشدن بسیار کم است. توجه داشته باشید امکان بارداری حدود ۳ هفته بعد از زایمان با وجود شیردهی نیز وجود دارد. بانوان برای جلوگیری از بارداری علاوه بر استفاده از روشهای پیشگیری طبیعی میتوانند از لاینسترنول (Lynestrenol) و قرص مینی پیل نیز استفاده کنند.
معرفی لاینسترنول (Lynestrenol)
یکی از داروهای پروژسترونی مشهور برای جلوگیری از بارداری در دروان شیردهی قرص لاینسترنول است. این دارو وظیفه جلوگیری از ورود سلولهای اسپرم به رحم، ضخیم سازی مخاط دهانۀ آن و جلوگیری از رشد تخمک فرد را به عهده دارد. همچنین از این قرص برای درمان اختلالات قاعدگی مانند ترشح گنادوتروپین، خونریزی شدید یا نامنظم قاعدگی و… استفاده میشود.
معمولاً بانوان ۲ تا ۴ هفته بعد از توقف مصرف این قرص پریود نمیشوند. با این وجود ۴۸ ساعت از قطع مصرف قرص امکان تخمک گذاری و بارداری برای بانوان وجود دارد. از جمله مزایای مصرف قرص لاینسترنول میتوان به افزایش مدت زمان شیردهی و نداشتن اثر روی شیر مادر اشاره کرد.
عوارض قرص لاینسترنول
لاینسترنول عوارض جانبی مختلفی دارد که برخی از آنها عبارتاند از:
- احساس سرگیجه و سردرد
- حساسیت سینهها
- مشاهده لکه و خونریزی رحم
- تغییر در سیکل عادت ماهیانه
- اختلال در اشتها
- تغییر وزن
- ابتلا به افسردگی روانی
معرفی قرص مینی پیل
قرص مینی پیل به عنوان قرص پروژسترون یا قرص شیردهی شناخته میشود. این قرص یک نوع داروی ضدبارداری خوراکی است که فقط حاوی هورمون پروژستین است. این قرص با قطع ترشح تخمک در هر ماه وظیفه پیشگیری از بارداری را به عهده دارد. در واقع قرص مینی پیل با تأثیر بر مخاط دهانه رحم و پوشش داخلی آن از رسیدن اسپرم به تخمک و لانهگزینی آن در رحم پیشگیری میکند.
توجه کنید که مصرف این قرص ضدبارداری برای همه بانوان توصیه نمیشود. در صورت استفاده صحیح از این دارو اثربخشی آن بیش از ۹۹٪ است. با این حال، در صورت عدم استفاده صحیح، اثربخشی آن کاهش مییابد. پس از قطع مصرف قرص بدن به یک ماه زمان برای بازگشت به حالت اولیه نیاز دارد. از این قرص برای درمان اختلالات مربوط به قاعدگیهای دردناک و سنگین نیز استفاده میشود.
عوارض قرص مینی پیل
مصرف قرص مینی پیل احتمال بارداری خارج از رحم را برای بانوان افزایش میدهد. بانوان در چنین شرایطی امکان نگهداری از جنین خود را ندارند بنابراین نیاز به عمل جراحی ضروری است. به طور کلی عوارض مصرف قرص مینی پیل عبارت است از:
- قاعدگی نامنظم
- تغییرات خلقی
- احساس خستگی
- احساس سردرد
- تغییر در میل جنسی
- ابتلا به کیست تخمدان
- نازک شدن موها
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
الگوهای خونریزی طبیعی پس از زایمان و قطع شیردهی در افراد مختلف، متفاوت است. این الگوها به عواملی مانند نوع زایمان، سابقه پزشکی و شرایط فردی بستگی دارد. بانوان با مشاهده علائم زیر باید فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنند:
- احساس گرفتگی شدید عضلات بدن
- مشاهده لختههای خون بسیار بزرگ
- تجربه خونریزی همراه تب
- خونریزی بسیار شدید
- پریود بسیار دردناک
جمعبندی
همانطور که گفته شد زمان شروع پریود پس از قطع قرص شیردهی، تحت تأثیر عوامل مختلفی است. به همین دلیل نمیتوان زمان دقیقی را برای همه زنان تعیین کرد. از جمله عوامل موثر در زمان شروع پریود میتوان به میزان شیردهی، مدت شیردهی، تغییرات هورمونی، نوع قرص شیردهی و سابقه پریود اشاره کرد.
به طور کلی بهترین راهکار برای آغاز پریود بعد از توقف مصرف قرص شیردهی، صبر و شکیبایی و مشورت با پزشک متخصص در صورت وجود هرگونه نگرانی است. در این مقاله در مورد اثرات شیردهی بر سیکل قاعدگی بانوان صحبت کردیم. همچنین به کلیه سؤالات شما در مورد زمان شروع پریود بعد از قطع قرص شیردهی پاسخ دادیم.