عادت ماهیانه، پریود یا قاعدگی یک رخداد مهم در بدن هر خانمی است که نشان از سلامتی و آمادگی احتمالی برای بارداری را می‌دهد. تقریبا هر خانمی دارای یک سیکل پریودی نرمال است که هر ماه، این سیکل تکرار می‌شود و تغییرات خیلی کمی دارد. این همان حالت نرمال در بدن یک خانم است ولی در شرایطی خاص، سیکل پریود کاملا نامنظم می‌شود. یک سیکل خیلی طولانی و دیگری خیلی کوتاه می‌شود که این اتفاق به صورت ناگهانی، نیازمند پیگیری‌های جدی است. اگر قصد محاسبه سیکل پریودی نرمال خود را دارید یا می‌خواهید برای مشکلات پریود خود به پیش پزشک بروید، حتما شرایط زیر را در ادامه مطلب از سایت تافته مطالعه کنید و در آخر این مطلب جواب سوال های پرشمار مربوط به

  • منظور از سیکل قاعدگی چیست؟
  • از کجا بفهمیم سیکل قاعدگی چند روزه است؟
  • فاصله بین دو قاعدگی چند روز است؟
  • قاعدگی منظم چند روز است؟
  • عادت ماهانه (پریودی) چند روز است؟

را متوجه خواهید شد.

سیکل قاعدگی | سیکل پریودی نرمال چند روز است؟

قاعدگی یا همان پریودهای ماهانه، در اثر ریختن و تخلیه شدن دیواره‌های رحم اتفاق می‌افتد. در سیکل قاعدگی، تغییراتی به صورت ماهانه در بدن خانم‌ها رخ می‌دهد که آنها را برای بارداری احتمالی آماده می‌کند. خون قاعدگی، ترکیباتی از خون، ترشحات واژن، مخاط دهانه رحم و بافت اندومتر رحم وجود است که رنگی قهوه‌ای مایل به قرمز دارد. گاهی دختران تصور می‌کنند که تیرگی رنگ خون پریود آنها، نشان از بیماری است ولی اشتباه نکنید، به طور کلی، رنگ خون پریود از رنگ خون تیره‌تر است.

برخی از خانم‌ها، در دوران قاعدگی خون با لخته مواجه می‌شوند که همان بافت اندومتر است که به صورت قطعاتی از بافت رحم همراه با خون از بدن خارج می‌شود. سیکل پریودی نرمال از چند دوره یا مرحله متوالی تشکیل می‌شود که شروع هر سیکل، با شروع پریود هر ماه مصادف است. سیکل پریود به طور میان ۲۸ روز است؛ ولی این عدد، بین ۲۱ تا ۳۵ روز در خانم‌ها تغییر می‌کند. مدت زمان خونریزی هم به صورت میانگین ۷ روز است ولی می‌تواند بین ۳ الی ۸ روز نیز در افراد مختلف، متغیر باشد. مقدار خون از دست رفته، در هر دوره خونریزی، بین ۲۰ الی ۶۰ میلی لیتر است.

احتمالا برای شما هم سوالی است که چرا برخی سیکل‌های کوتاه‌تر یا طولانی‌تری را از حد میانگین تجربه می‌کنند؟ چرا مدت زمان خونریزی و میزان خون از دست رفته در هر فرد متغیر است؟ این موارد به عوامل زیادی در بدن یک خانم بستگی دارد که برخی از آنها عبارت‌اند از:

  • مشکلات هورمونی
  • استرس
  • پولیپ رحم
  • مصرف داروهای هورمونی و جلوگیری از بارداری
  • تخمدان پلی کیستیک
  • فیبروم رحم

پیشنهاد مطالعه: چرا پریود من نامنظم است؟

فاصله بین دو قاعدگی چند روز است؟

فاصله بین دو قاعدگی، همان عدد سیکل پریودی نرمال شما است. یعنی اگر سیکل پریود شما ۳۰ روز است، شما بعد از ۳۰ روز از گذشت پریود قبلی خود، مجددا پریود می‌شوید. همانطور که اشاره کردیم، این عدد در افراد مختلف متفاوت است. به طور معمولا فاصله بین دو قاعدگی ۲۱ الی ۳۵ روز است؛ ولی این اعداد در دختران جوان از ۲۱ روز تا ۴۵ روز نیز تغییر می‌کند.

اگر به دنبال تشخیص و محاسبه سیکل پریود خود هستید، می‌توانید پریود چند ماه قبل خود را در یک تقویم یادداشت کنید. با این کار، علاوه بر محاسبه روزهای قاعدگی و تخمک گذاری خود، شروع دوره پریود بعدی خود را هم به دست می‌آورید. همچنین، با یادداشت تمام این اطلاعات، هر زمان که تغییر غیرطبیعی در سیکل پریودی نرمال خود مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. البته، مراجعه به پزشک نیز شرایطی دارد که در ادامه، به آنها می‌پردازیم.

بیشتر بدانید: تقویم پریود

اختلالات شایع در سیکل قاعدگی

یکی از مهم‌ترین مواردی که ذهن اکثر خانم‌ها را به خود درگیر کرده، بروز اختلالات قاعدگی است. اختلالات قاعدگی و چرخه نامنظم پریودی، تغییرات غیرطبیعی در الگوی پریودی هستند که بنا به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهند. این اختلالات که یکی از دلایل اصلی مراجعه خانم‌ها به متخصصین زنان است، می‌توانند در شدت و مدت زمان خونریزی، فاصله بین چرخه قاعدگی و حتی عدم وجود پریودی تأثیر بگذارند. همچنین این اختلالات می‌توانند رابطه جنسی زوجین و توانایی باردار شدن خانم را هم نیز تحت تأثیر قرار دهند.

انواع اختلالات قاعدگی

انواع گوناگونی از اختلالات قاعدگی وجود دارد که ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد، شامل موارد زیر می‌شود.

  • آمنوره

در صورتی که با عدم وجود قاعدگی به مدت سه ماه یا بیشتر بجز دوران بارداری مواجه شدید، شما دچار اختلال آمنوره شده‌اید. این اختلال به دو صورت اولیه و ثانویه رخ می‌دهد که معمولاً آمنوره اولیه در دختران بالای ۱۶ سال که هنوز عادت ماهانه نشده‌اند، اتفاق می‌افتد و آمنوره ثانویه در دوران بارداری، شیردهی، یائسگی رخ می‌دهد که بخاطر مصرف یا مشکلات پزشکی همچون ناهنجاری‌های تخمک گذاری، فعالیت‌های ورزشی بیش از حد، اضافه وزن، اختلالات تیروئیدی و ناهنجاری‌های آناتومیک اتفاق می‌افتد.

  • اولیگومنوره یا پلی منوره

اختلال اولیگومنوره بسیار نادر است که به منظور قاعدگی‌های نامنظم با فاصله بیش از ۳۵ روز می‌باشد. همچنین اختلال پلی منوره به منظور پریودهای مکرر با فاصله کمتر از ۲۱ روز است.

  • منوراژی

اختلال منوراژی به خونریزی‌های که بسیار شدید، طولانی و بی نظم باشد، گفته می‌شود. این اختلال در خانم‌ها بسیار شایع و غیرطبیعی است که عوامل متعددی می‌توانند باعث بروز این اختلال شوند که از بین آنها می‌توان به بیماری‌های التهابی لگن، عدم تعادل هورمونی، بیماری‌های کبدی، فیبروم‌های رحمی و بیماری‌های تیروئیدی و… اشاره نمود.

  • دیسمنوره

دیسمنوره از دیگر اختلالی است که با دردهای شدید و مکرر شکم قبل و در طول قاعدگی تشخیص داده می‌شود که علت بروز آن به اولیه یا ثانویه بودن آن بستگی دارد.

  • خونریزی‌های نامنظم پریودی (لکه بینی بین دوره‌ای)

خونریزی و لکه بینی خفیف بین دوره‌های قاعدگی، خونریزی‌های پس از روابط جنسی، دوران یائسگی و همچنین در دوران بارداری جز یکی از اختلالات قاعدگی محسوب می‌شوند.

رابطه بین استرس و سیکل قاعدگی

همان‌طور که می‌دانید عملکرد تخمدان‌ها به هورمون‌ها بستگی دارد و یکی از عواملی که می‌تواند تعادل هورمون‌ها را بر هم بزند و بر روی سیکل قاعدگی تأثیر بگذارد، استرس است. به طور کلی استرس باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول و آدرنالین در بدن می‌شود که این هورمون می‌تواند به طور مستقیم بر سایر هورمون‌های جنسی مانند استروژن و پروژسترون تأثیر گذاشته و سطح آنها را کاهش دهد که این امر موجب ایجاد اختلال در سیکل قاعدگی می‌شود.

همچنین استرس بر هیپوتالاموس در مغز تأثیر گذاشته و تعادل هورمون‌ها را برهم می‌زند که در نهایت باعث بی‌نظمی چرخه قاعدگی می‌شود. البته لازم به ذکر است که بدانید، استرس در افراد مختلف، تأثیر متفاوتی دارد، به عبارتی می‌توان گفت چرخه قاعدگی برخی از خانم‌ها ممکن است دچار تأخیر شود و برخی دیگر ممکن است زودتر از تایم موعود پریود شوند.

اختلالات پریودی ناشی از استرس

در طول قاعدگی سطح هورمون‌های شما متفاوت است و تأثیر استرس بر قاعدگی به مرحله عادت ماهیانه و مدت زمانی که دچار استرس می‌شوید، بستگی دارد. در ادامه با برخی از شایع‌ترین و مهم‌ترین اثرات استرس بر پریودی آشنا خواهیم شد، همراه ما باشید.

  1. درد شدید قاعدگی
  2. افزایش یا کاهش خونریزی پریودی
  3. طولانی‌تر یا کوتاه‌تر شدن فاصله بین دو قاعدگی
  4. آمنوره
  5. تاخیر در تخمک گذاری
  6. لکه بینی

نکات بهداشتی در دوران قاعدگی

بهداشت در قاعدگی (Menstrual Hygiene) یکی از مهم‌ترین نکاتی است که تأثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی و سلامت زنان دارد. خانم‌ها در دوران قاعدگی خود، نوسانات هورمونی شدیدی را متحمل می‌شوند که در برخی از موارد رعایت نکات بهداشتی پریودی خود را فراموش می‌کنند. در صورتی که رعایت بهداشت در این دوران باعث می‌شود، این دوران سخت و طاقت ‌فرسا را با آرامش و به دور از تنش‌های فکری سپری کنید.

خون پریودی حاوی باکتری‌هایی است که در محیط گرم و مرطوب واژن می‌توانند به سرعت تکثیر شوند و پس از خروج از بدن می‌تواند سایر ارگانیسم‌ها را آلوده کند و منجر به عفونت‌های واژنی، مجاری ادراری و سایر عفونت‌ها شوند. شما باید حتی در روزهایی که خونریزی کمی دارید، به این مورد توجه زیادی داشته باشید؛ چرا که خون قاعدگی با واژن و ترکیب آن با عرق اندام تناسلی باعث ایجاد محیطی گرم و مربوط برای تکثیر باکتری‌ها می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اهمیت بهداشت دوران قاعدگی به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به بهداشت دوران پریود را مطالعه نمایید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

سیکل پریودی نرمال به طور معمول دامنه وسیعی دارد. به عنوان مثال، پریودهای غیرقابل پیش‌بینی، ناگهانی، طولانی مدت برای دختران نوجوان و خانم‌هایی که در دهه ۴۰ عمر خود قرار دارند، یک امر طبیعی است. در واقع، در این سنین و دوران، چنین تغییراتی در بدن صورت می‌گیرد که با توجه به آن شرایط، کاملا طبیعی است. همان‌طور که اشاره کردیم، سیکل پریودی نرمال دختران نوجوان، از ۲۱ روز تا ۴۵ روز متغیر است. پس اگر نوجوان هستید و سیکل پریود شما کمی طولانی است، اصلا نگران نباشید. حتی نوجوانان پریودهای نامنظم، بسیار کوتاه یا بسیار طولانی را تجربه می‌کنند.

همچنین، اگر در دهه ۴۰ عمر خود هستید و به دوران یائسگی نزدیک می‌شوید، باید انتظار طولانی شدن سیکل پریود خود را داشته باشید. چرا که برای شروع یائسگی، سیکل پریودی نرمال شما طولانی شده تا در نهایت، این سیکل پریود متوقف می‌شود.

با توجه به این نکات، اگر شما نوجوان نیستید و در دهه ۴۰ عمر خود قرار ندارید، باید به سیکل پریودی نرمال خود توجه بالایی داشته باشید. سیکل پریودی شما نباید کوتاه‌تر ۲۱ روز و بیش از ۳۵ روز باشد. چنین پیشامدی در سنین جوانی، معمولا نشان از یک بیماری و مشکل در بدن را دارد که حتما باید برای تشخیص آن به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر در این دوران با تغییرات میزان خونریزی مواجه شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. به عنوان مثال، خونریزی‌های شدید، بی نظمی در پریود و… که فعالیت‌های روزانه شما را تحت تاثیر قرار می‌دهند. همچنین، اگر در ۳ سیکل پریود خود یا بیشتر، موارد زیر را مشاهده کردید، حتما آن را جدی گرفته و به پزشک بروید.

  • اگر تغییرات ناگهانی و شدیدی در پریود خود مشاهده کردید.
  • اگر خونریزی شما بیش از ۷ روز بود.
  • اگر در خونریزی خود لخته‌های بزرگی را به مدت ۲ ساعت یا بیشتر مشاهده کردید. (خونریزی شما به صورت لخته‌ای بود)

دیگر علائم مهم و قابل توجه در سیکل پریودی نرمال، عبارت‌اند از:

  • اگر در فاصله پریودهای خود دچار خونریزی شده‌اید.
  • اگر درد لگن شدیدی دارید که هیچ ربطی به پریود شما ندارد. در واقع، درد لگن شما طولانی مدت است و مربوط به زمان خونریزی نمی‌شود.
  • اگر ۱۵ سال یا بیشتر سن دارید ولی هنوز پریود نشده‌اید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

تغییر در سیکل پریودی نرمال

همان‌طور که اشاره کردیم، سیکل پریودی نرمال کاملا دامنه وسیعی دارد و این سیکل می‌تواند در هر خانمی متفاوت باشد. به طور کلی، میانگین این سیکل بین ۲۱ الی ۳۵ روز است و در شرایطی خاص، این اعداد باز هم تغییر پیدا می‌کند. پس، اگر خیلی از بابت سیکل پریود خود نگرانی دارید، شرایط خاص که مربوط به سن است را در نظر بگیرید. در ادامه، به مدت سه ماه، پریودهای خود را ثبت کرده و تمام دوره‌های قاعدگی را هم یادداشت کنید. اگر متوجه نامنظمی در این سه ماه شدید یا تغییرات ناگهانی را مشاهده کردید، حالا می‌توانید به پزشک مراجعه کنید و دلیل آن را از او بپرسید.

گذاشتن یک نظر