۰بانوان با ورود به سن باروری هر ماه به طور طبیعی سیکل قاعدگی را تجربه می‌کنند. با شروع چرخه ماهیانه به‌خاطر به‌هم‌ریختگی تعادل هورمونی تغییرات مختلفی در وضعیت جسمانی و روحی زنان ایجاد می‌شود. همه بانوان عوارض و نشانه‌های پریود را یکسان تجربه نمی‌کنند و حتی برای برخی این علائم فراتر از سردرد، بی‌حالی یا دل‌درد است.

افسردگی یکی از رایج‌ترین تجربه نوسانات عاطفی برای بانوان است. تعداد زیادی از بانوان زمان پریود یا حتی قبل از آن به دلیل تأثیر مستقیم نوسانات هورمونی بر روی دوپامین و سروتونین احساساتی مانند اضطراب، غم یا گریه را تجربه می‌کنند. باتوجه‌به اهمیت و تأثیر این علائم در زندگی روزمره شناخت دلایل و نشانه‌های افسردگی زمان پریود از اهمیت زیادی برخوردار است. با ما همراه باشید تا در این مقاله از تافته به کلیه سؤالات شما در مورد افسردگی زمان پریود (افسردگی قبل از پریود، افسردگی بعد از پریود) و راهکارهای مقابله با آن پاسخ دهیم.

منظور از افسردگی دوران قاعدگی چیست؟

بانوان قبل از شروع دوره عادت ماهیانه خود علائم ناخوشایندی را تجربه می‌کنند که این علائم با شروع پریودی به پایان می‌رسد. در حالت کلی افسردگی زمان پریودی به مجموعه‌ای از علائم فیزیکی و روانی نامطلوب گفته می‌شود. این نشانه‌ها از هفته‌ها یا روزها قبل از شروع چرخه قاعدگی رخ می‌دهد و تغییرات متفاوت جسمی و ذهنی را در افراد ایجاد می‌کند.

خلق افسرده، عدم علاقه به انجام فعالیت‌های روزمره، مشکل تمرکز، اختلال در خواب، احساس پوچی و غمگینی، بی‌ثباتی در عاطفه، گرفتگی و نفخ و حساسیت سینه از شایع‌ترین علائم افسردگی زمان قاعدگی است. علائم رایج افسردگی زمان پریود موجب اختلال در توانایی عملکرد اجتماعی و فعالیت‌ها می‌شود که باتوجه‌به شدت آن‌ها قابل‌مقایسه با افسردگی اساسی است. توجه داشته باشید برای تشخیص این نوع از افسردگی نیاز به یک هفته فاصله بدون علائم در زمان قاعدگی است.

احساس افسردگی دوران قاعدگی به چه علت است؟

متخصصان هنوز علت مشخصی را برای افسردگی زمان پریود تعیین نکردند. در ادامه چند عامل مهم و تأثیرگذار در ایجاد افسردگی زمان پریود را برای شما بیان می‌کنیم:

اختلال در خواب و کیفیت پایین آن

زمان قاعدگی میزان سروتونین در بدن بانوان به‌ شدت کاهش پیدا می‌کند. با ایجاد اختلال در خواب بانوان احساس تحریک‌ پذیری و غم بیشتری را نیز تجربه خواهند کرد؛ بنابراین آگاهی در مورد احساس غم و اندوه و کنترل کیفیت خواب کمک زیادی به بانوان برای حل این مشکل می‌کند.

عدم تحرک و فعالیت روزمره

احساس درد در ناحیه شکم و نفخ یکی از علائم رایج در سندروم پیش از قاعدگی است. در این زمان بانوان به‌ خاطر احساس درد تمایلی به انجام ورزش یا حتی فعالیت‌های روزانه خود ندارند. توجه داشته باشید که ورزش تأثیر زیادی در کاهش اضطراب و افسردگی برای بانوان زمان قاعدگی دارد. در چنین شرایطی خانم‌ها با انجام ورزش‌های سبکی مانند یوگا می‌توانند در جهت بهبود وضعیت جسمی خود عمل کنند.

کاهش میزان سروتونین

نوسانات هورمون‌های استروژن و پروژسترون بعد از زمان تخمک‌ گذاری تأثیر زیادی در کاهش میزان سروتونین دارد. سروتونین یک هورمون انتقال‌دهنده عصبی شیمیایی شادی‌آور در بدن است. در واقع این هورمون وظیفه تنظیم اشتها و خلق‌ و خو در بدن را به عهده دارد. بنابراین، بانوان زمان قاعدگی با کاهش میزان سروتونین نه‌ تنها غم و اندوه زیادی را تجربه می‌کنند؛ بلکه وضعیت جسمانی آن‌ها نیز تعادل ندارد.

اختلال در خوردن و تغییرات اشتها

با شروع دوره PMS بانوان تمایل زیادی به مصرف کربوهیدرات و غذاهای شیرین دارند. بر اساس مطالعات تحقیقی منتشر شده در مجله (obesity-journal)علمی در سال ۱۹۹۵ کاهش سروتونین را علت مصرف غذا و کربوهیدرات در زمان قاعدگی بیان کردند. پزشکان برای جلوگیری از افسردگی عمیق ناشی از مصرف قندهای مصنوعی بانوان را تشویق به مصرف خرما، کشمش و… می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه: اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی (pmmd)

آیا راهی برای درمان افسردگی قاعدگی وجود دارد؟

اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) یا افسردگی زمان پریودی شامل راهکارهای متفاوتی است که تأثیر بالقوه‌ای در بهبود علائم این اختلال دارد. راهکارهای مختلف درمانی شامل تغییرات سبک زندگی، درمان‌های دارویی و راهکارهای روان‌ درمانی است. اصلی‌ترین عامل قبل از شروع درمان تشخیص علائم آن در فرد است. در ادامه هر کدام از این روش‌ها را برای شما بیان می‌کنیم:

درمان دارویی افسردگی پریود

استفاده از داروهای ضدافسردگی باعث تنظیم سطح هورمون‌ها و بهبود عوارض روان‌شناختی مرتبط با PMS می‌شود. داروهای ضدافسردگی برای درمان افسردگی پیش از قاعدگی شامل موارد زیر است:

  • آنتی‌اکسیدان: مصرف برخی از داروهای آنتی‌اکسیدان مانند آگومنتین (Agomelatine) اثر بالقوه‌ای در تنظیم نوسانات خلقی دارد.
  • مهارکننده‌های بازجذب سروتونین: مصرف داروهایی مانند فلوکستی (Prozac) و سرترالین (Zoloft) با افزایش سطح سروتونین تأثیر زیادی در کاهش افسردگی دارند.

اصلاح سبک زندگی

بانوان با ایجاد یک‌ سری از تغییرات در سبک زندگی خود می‌توانند علائم افسردگی زمان پریود را کاهش دهند. این راهکارها عبارت‌اند از:

  • خواب کافی
  • تغذیه سالم
  • ورزش‌های منظم و سبک
  • کنترل اضطراب و استرس

درمان‌های خانگی افسردگی پریود

مصرف برخی از مکمل‌های تقویتی مانند ویتامین B6 و امگا ۳ می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش افسردگی شما زمان قاعدگی داشته باشد. همچنین برخی از مطالعات علمی اهمیت زیادی برای طب سوزنی قائل هستند. با این وجود بانوان قبل از مصرف هر دارو یا روش درمانی باید با پزشک متخصص مشورت کرده و از هر نوع اقدام خودسرانه برای درمان خودداری کنند.

راهکارهای روان درمانی افسردگی قبل و بعد از پریود

همان‌طور که اشاره شد بانوان با شروع عادت ماهیانه افسردگی را تجربه می‌کنند. افسردگی زمان قاعدگی تأثیر زیادی در کیفیت زندگی روزمره و روابط فردی دارد. با توجه‌ به علائم فرد برخی پزشکان از رویکردهای روان‌ درمانی برای شروع درمان استفاده می‌کنند. این راهکارها عبارتند از:

روان‌ درمانی مبتنی بر ذهن‌ آگاهی (MBCT)

این رویکرد روان‌ درمانی ترکیبی از مدیتیشن ذهن آگاه و روان‌ درمانی شناختی محسوب می‌شود. در واقع در این رویکرد به بانوان آموزش می‌دهند تا با استفاده از تجربه‌های ذهنی فعالیت‌های ذهنی خود به مقابله با افسردگی زمان قاعدگی بپردازند.

روان‌ درمانی شناختی – رفتاری (CBT)

در واقع رویکرد شناختی – رفتاری بر تغییر الگوهای فکری منفی و رفتار نامناسب تمرکز دارد. در این رویکرد که یکی از رایج‌ترین راهکارهای روان‌ درمانی است افراد با تغییر افکار منفی به مثبت برای مبارزه با افسردگی تلاش می‌کنند.

روان‌ درمانی خانواده

استفاده از روان‌درمانی خانواده به افراد خانواده فرد مبتلا کمک می‌کند تا به درمان فرد کمک کنند و تأثیرات منفی را تا حدود زیادی کاهش دهند.

روان‌ درمانی هیجان‌مدار (EMT)

در روان‌درمانی هیجان‌مدار با تمرکز بر عواطف و تغییر هیجانات علاوه بر تشخیص علائم راه‌های متنوعی را برای مدیریت افسردگی به افراد ارائه می‌دهند.

بیشتر بدانید:‌ ترفندهایی برای درمان و جوش نزدن در دوران پریود

از چه اقداماتی زمان افسردگی قاعدگی باید خودداری کرد؟

برای درمان افسردگی پریودی لازم است تا هر فرد متناسب با وضعیت جسمی و روحی خود راهکار درمانی مناسب را پیش بگیرد. در ادامه تعدادی از نبایدهای این دوران را برای شما بیان می‌کنیم:

  • مصرف دخانیات و الکل
  • عدم کنترل استرس و اضطراب
  • نادیده‌گرفتن عوامل فیزیولوژیکی
  • اعتماد به مکمل‌های غیرمجاز
  • عدم توجه به تغذیه مناسب
  • خود درمانی

سخن آخر

تجربه سیکل عادت ماهیانه برای بانوان با تغییرات جسمانی و روحی زیادی همراه است. در دوران قاعدگی و حتی قبل بانوان از نظر روحی بسیار حساس می‌شوند؛ بنابراین توجه به خود و درپیش‌گرفتن راهکارهای درمانی متناسب با علائم تأثیر زیادی در مقابله با افسردگی زمان قاعدگی دارد. در این مقاله از تافته به کلیه سؤالات شما در مورد افسردگی پریودی و راهکارهای مختلف برای درمان آن پاسخ داده شد.

اشتراک گذاری!
گذاشتن یک نظر