“نمیدونم چرا همیشه قبل از پریود اینجوری اشتهام زیاد میشه”! این جمله نشانگر تجربه مشترکی بین اکثر خانمها است. تجربهای که از تغییرات هورمونی قبل از پریود در زنان نشئت گرفته و دلایل علمی محکمی دارد. یعنی اگر قبل از شروع چرخه قاعدگی و در دوران PMS اشتهای زیادی پیدا کردید، شاید عجیب باشد، اما غیرطبیعی نیست.
یکی از مهمترین و اصلیترین دلایل پرخوری قبل از پریود، تغییرات و نوسانات هورمونهای پروژسترون و استروژن است. این نوع از پرخوری و افزایش اشتها در بعضی زنان مقطعی بوده و ادامهدار نیست. برای بررسی دقیقتر و کاملتر این موضوع، ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
فهرست مطالب
فهرست مطالب
پرخوری قبل از پریود چیست؟
پرخوری و افزایش اشتها قبل از پریود را میتوان به عنوان یکی از نشانههای PMS یا سندروم پیش از قاعدگی در نظر گرفت. مطالعات انجام شده نشان میدهد که حدود ۹۷ درصد از زنان این پدیده را تجربه کرده و با آن آشنا هستند. این پرخوری ممکن است همراه با علائم دیگری مثل آکنه، یبوست، اسهال، نفخ، خستگی و… باشد.
پرخوری قبل پریود که با عنوان خوردن اجباری یا پرخوری عصبی نیز شناخته میشود، در افراد مختلف با شدتهای متفاوتی ظاهر میشود. خب، یعنی اگر از یک حدی شدیدتر شد باید به پزشک مراجعه کرد؟ بله! گاهی اوقات ممکن است این رویداد تبدیل به یک اختلال تحت عنوان BED (اختلال پرخوری) شود که در این صورت مراجعه به یک روانپزشک بهترین کار است. گاهی اوقات هم ممکن است به عنوان نشانهای از PMDD (شکل شدیدتر PMS) ظاهر شود، که در این صورت نیز بهتر است به یک متخصص زنان مراجعه شود.
دلایل پرخوری قبل از پریود چیست؟
هوسهای غذایی، میل به مصرف خوراکی و به طور کلی اشتها تا حد زیادی تحت تاثیر هورمونهای استروژن و پروژسترون است. برای همین وقتی در طول سیکل قاعدگی این هورمونها دچار تغییر میشوند، اشتها و میل به غذا در خانمها نیز بالا و پایین خواهد شد. به طور کلی دلایل پرخوری قبل از قاعدگی عبارتاند از:
- تغییرات هورمونهای زنانه: قبل از پریود، میزان استروژن در بدن زنان کاهش یافته و در مقابل، سطح پروژسترون دچار افزایش میشود. این نوسانات اشتها را در فرد تحریک کرده و موجب میل و ولع بیشتر برای خوردن خوراکیهای مختلف میشود. زنان معمولاً در این دوره میل شدیدی به خوراکیهای غنی از قند و کربوهیدرات دارند.
- تغییر در هورمون سروتونین: سروتونین یک ماده شیمیایی است که باعث ایجاد حس شادی و خوشحالی در فرد میشود. این هورمون نقش زیادی در خلق و خو و احساسات افراد داشته و در روزهای قبل از پریود به پایینترین حد خود میرسد. برای همین است که زنان در این دوره به انواع شکلات، شیرینی و خوراکیهای قندی میل دارند. مصرف کربوهیدرات و خوراکیهای قندی باعث افزایش سروتونین در بدن شده و از بروز علائمی مثل افسردگی، بدخلقی و… جلوگیری خواهد کرد.
- متابولیسم بالا: بدن زنان در روزهای قبل پریود و در دوران قاعدگی باید فعالیت بیشتری داشته باشد. به همین دلیل سرعت متابولیسم آنها در این دوره بیشتر میشود. این فعالیت زیاد، کالری سوزی را در بدن بیشتر کرده و بدن به انرژی بیشتری برای مقاومت نیاز خواهد داشت. اینجاست که سروکله پرخوریهای قبل از پریودی ظاهر میشود.
- مسائل ژنتیکی: افرادی که اختلالات ژنتیکی مربوط به خوردن دارند، در روزهای قبل از قاعدگی بیشتر در برابر پرخوریهای عصبی و اجباری آسیبپذیرند. چرا؟ چون با نوسانات هورمونهای زنانه در بدن آنها، ژن پرخوریشان فعال خواهد شد.
پیشگیری و درمان پرخوری قبل از پریود
اگر بخواهیم واقعبینانه و اصولی به ماجرا نگاه کنیم، امکان پیشگیری کامل از پرخوری قبل از قاعدگی وجود ندارد؛ اما تا حدی میتوان آن را کنترل کرد. زنان از طریق تغییر سبک زندگی، عادات غذایی و افزایش آگاهی خود میتوانند این پرخوریهای عجیب قبل از پریود را در خود کنترل کنند. در ادامه به بررسی دقیق راهکارهای کنترل و مدیریت پرخوری پیش از پریود خواهیم پرداخت.
آگاهی به موضوع و زمان وقوع آن
اولین چیزی که مدیریت این اتفاق کمک میکند، آگاهی از آن است. زنان باید درباره این مسائل آگاهی خود را افزایش داده و بعد از طریق راههای علمی و اصولی وارد شوند. اینکه “نمیدونم چرا انقد قبل از پریود اشتهام زیاد میشه” اصلاً نشانه خوبی نیست. چون گویای این است که فرد نسبت به بدن و مسائل زنانه خود آگاه نیست.
رژیم غذایی سالم
اگر در طول ماه رژیم غذایی سالمی داشته باشید و از عادات غذایی ناسالم دوری کنید، در دوره پرخوری پیش از پریود نیز به سراغ خوراکیهای مضر نخواهید رفت. در واقع شما باید سبک زندگی و رژیم غذایی خود را به طور کامل تغییر دهید. اگر میل به یک چیز شیرین دارید، بهتر است به سراغ خوراکیهای سالمتری مثل میوههای تازه، آب میوه و… بروید. خوردن مقدار زیادی شکلات شاید وسوسهانگیز باشد؛ اما ضررهای خود را هم خواهد داشت.
کربوهیدرات موجود در غذاهای سالم نه تنها حجم بیشتری دارند بلکه مدت زمان بیشتری هم در بدن تاثیر خواهند داشت. خوراکیهایی مثل لوبیا، عدس، سبزیجات، برنج قهوهای، جو و… کربوهیدرات مورد نیاز بدن را تأمین کرده و سطح سروتونین را هم در بدن افزایش خواهند داد. همچنین خوردن غذاهای حاوی فیبر مثل اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکلی و… به مواردی مثل یبوست در زنان نیز کمک کرده و انتخابهای خوبی برای پرخوری قبل از پریود خواهند بود. لازم به ذکر است که داشتن یک رژیم غذایی سالم به شما کمک میکند تا پریودهای آسانتری را از سر گذرانده و درد پریود و خونریزیهای دوران قاعدگی را کم میکند. با این حال حواستان باشد که در هر شرایطی، نوار بهداشتی خود را چند ساعت یک بار تعویض کنید.
در کنار تمام این موارد بد نیست که کمی هم حساسیت خود روی خوراکیهای مصرفی قبل از پریودتان را بیشتر کنید. برای مثال بهتر است تا حد ممکن از خوردن غذاهای شور و چرب، لبنیات زیاد، کافئین و.. خودداری کنید.
استراحت کافی
خواب کافی و باکیفیت باعث میشود تا سطح استرس کمتری را تجربه کنید. زنانی که شبها خواب خوبی داشته و با تکنیکهای مدیریت استرس آشنا هستند، معمولاً کمتر درگیر مواردی مثل پرخوریهای عصبی پیش از پریود میشوند. انجام کارهایی مثل تنفس عمیق، یوگا، مدیتیشن، ماساژ و پیادهروی سبک به مدیریت استرس در افراد کمک کرده و تا حد زیادی موجب بهبود روحیه آنها در دوران PMS خواهد شد.
ورزش
انجام ورزش به طور منظم کمک میکند تا نوسانات هورمونی دوران قاعدگی به حداقل خود رسیده، اندورفین کافی در بدن ترشح شده و سطح انرژی فرد افزایش پیدا کند. علاوه بر این افرادی که ورزش را جزئی از روتین همیشگی خود دارند، معمولاً رژیم غذایی سالمتری داشته و میل به غذا خوردن زیاد در روزهای قبل از پریود برای آنها خیلی زیاد نخواهد بود.
حمایت دیگران
یکی از کارهایی که تکتک علائم دوران PMS مثل پرخوری را کاهش میدهد، صحبت کردن با دیگران و دریافت حمایت و همدلی از آنها است. این حس آرامش و اطمینان خاطری که از صحبت کردن با دیگران به دست میآید، سطح استرس در فرد را تا حد زیادی کاهش داده و احتمال اینکه آن شخص درگیر پرخوریهای شدید پیش از قاعدگی شود، خیلی کم خواهد بود.
مراجعه به پزشک متخصص
اگر میل به خوراکی و غذا خوردن در روزهای قبل از پریود از یک حدی بیشتر شود، یک زنگ خطر برای آن فرد به صدا در میآید. حال این پرخوری افراطی ممکن است به دلیل مشکلات روحی و اختلالات روانی باشد، که در این صورت باید به یک روانپزشک یا روان درمانگر مراجعه شود. گاهی هم ممکن است مربوط به نوسانات هورمونی و مسائل زنانه باشد که در این مواقع مراجعه به یک پزشک متخصص زنان، بهترین کار است. توجه داشته باشید که اگر پرخوریهای پیش از قاعدگی باعث افزایش وزن در فرد شده یا در طول ماه نیز ادامهدار باشد، یعنی از حالت نرمال خود خارج شده است. پزشکان متخصص در این موارد سعی میکنند تا با داروها و تکنیکهای علمی و موثر، شرایط را کنترل کرده و به حالت عادی بازگردانند.
نتیجهگیری
اصلیترین دلیل پرخوری زنان قبل از پریود مربوط به نوسانات هورمونهای زنانه در بدن آنها است. در این دوره سطح پروژسترون به بالاترین و سطح استروژن به پایینترین حد خود رسیده و در نهایت منجر به افزایش میل فرد به خوردن غذا و خوراکیهای قندی میشود. علاوه بر این ترشح هورمون کورتیزول که به عنوان هورمون استرس شناخته میشود نیز در این دوره به اوج خود میرسد. طوری که فرد میل شدیدی به قند و شیرینی پیدا خواهد کرد.
همه اینها را گفتیم تا شما را با دلیل اصلی احساس گرسنگی شدیدتان در روزهای قبل از پریود آشنا کنیم. چون وقتی به دلایل اصلی آن برسیم، آن وقت بهتر میتوانیم برای کنترل و مدیریت آن اقدام کنیم. نظر شما چیست؟ به نظرتان چطور میشود پرخوری اجباری روزهای قبل از قاعدگی را کنترل کرد؟