تغییرات دوران بلوغ، یکی از عواملی است که دختران نوجوان را از رسیدن به مرحله بلوغ آگاه می‌کند. اگر والدین یک دختر نوجوان هستید، می‌توانید با بررسی رفتارها و حتی ظاهر او، از رسیدن به مرحله بلوغ او مطمئن شوید. به عنوان مثال، بسیاری از دختران نوجوان در سنین بلوغ، دچار پرخاشگری، کمبود اعتماد به نفس، نداشتن هدف و افسردگی می‌شوند. تمام این تغییرات، با کمی صحبت و ایجاد تغییر در روتین زندگی، قابل درمان و بهبود است.

تغییرات دوران بلوغ و اعتماد به نفس

مهم‌ترین تغییرات دوران بلوغ مربوط به تغییرات روحی و رفتاری نوجوانان می‌شود. این نوع از تغییرات، کمتر دیده می‌شوند و در بسیاری از مورد، اصلا مورد توجه قرار نمی‌گیرند. دقیقا در همین شرایط، نوجوانان با مشکلات روحی زیادی رو به رو می‌شوند که ممکن در آینده و بزرگسالی، بزرگ‌ترین آسیب را به آنها وارد کند.

تقریبا همه ما با تغییرات فیزیکی دوران بلوغ، هم در دختران و هم پسران آشنا هستیم ولی تغییرات رفتاری و روحی، کمتر مورد صحبت قرار می‌گیرند. این تغییرات شامل کاهش اعتماد به نفس، پرخاشگری، افسردگی، فاصله گرفتن از جامعه و دوستان و… می‌شود. اگر این تغییرات نادیده گرفته شوند، می‌توانند در سنین بزرگسالی به یک مشکل روحی جدی تبدیل شوند. پس، بهتر است که به عنوان والدین یک دختر نوجوان، به تغییرات رفتاری او توجه داشته باشید و با درک او و ایجاد احساس صمیمیت، این تغییرات را به یک رفتار مثبت و درست تبدیل کنید.

کاهش اعتماد به نفس در دوران بلوغ

به نظر شما، چرا دختران در سنین بلوغ، اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند؟ برای دختران، تجربه اولین پریود، تنها یک بحران بدنی نیست، بلکه یک بحران اعتماد به نفس است. از طرف دیگر، تحقیقات نشان داده که دختران در سنین بلوغ، در پاسخگویی به سوالات با اطمینان و قدرت، مشکل دارند. در واقع، نمی‌توانند به طور قطع به یک سوال پاسخ دهند. به عنوان مثال، بسیاری از دختران نوجوان، در پاسخ به سوالاتی ساده مانند «چه چیزی برای تو اهمیت دارد؟» یا «چه چیزی تو را عصبانی می‌کند؟» نمی‌دانم یا مطمئن نیستم را می‌گویند.

پژوهشگران معتقدند که این پدیده، پدیده‌ای به نام «از دست دادن قدرت اظهار نظر یا Loss of Voice» است. این پدیده، دقیقا زمانی رخ می‌دهد که دختران از آن چه که هستند، فاصله می‌گیرند یا جدا می‌شوند. پس از جدا شدن از تفکرات و احساسات عمیق خود، اعتماد به نفس آنها کاهش پیدا کرده و دیگر نظرات خود را بیان نمی‌کنند.

دلایل کاهش اعتماد به نفس در دوران بلوغ

یکی از مهم‌ترین تغییرات دوران بلوغ، کاهش اعتماد به نفس است که در بسیاری از دختران نوجوان دیده می‌شود. به نظر شما، دلیل این کاهش اعتماد به نفس چه چیزی است؟

یک روانشناس به نام Roni Cohen Sandler درباره افزایش سطح استرس و بحران‌های روحی در میان دختران نوجوان تحقیق کرده است. او معتقد است که دختران نوجوان و جوان، به شدت درگیر نظرات دیگران هستند. در واقع، آنها دوست دارند که مطابق با نظر دیگران عمل کنند. به همین دلیل، پیشرفت نمی‌کنند یا به دلیل نظرات دیگران، اهداف و مسیر زندگی خود را تغییر می‌دهند. آنها روی دستیابی به نمادهای موفقیت خارجی متمرکز هستند. از این رو، شانس اندیشیدن به آنچه که واقعا برایشان لذت بخش است را از دست می‌دهند. در واقع، بسیاری از دختران نوجوان، نمی‌دانند چه کسی هستند یا می‌خواهند به چه کسی تبدیل شوند.

پس از رسیدن به دوران بلوغ، این افراد با سوالاتی مربوط به آینده و پیشرفتشان رو به رو می‌شوند و هیچ جوابی برای این سوالات ندارند. در این شرایط، نمی‌توانند سازمان‌دهی درستی داشته باشند و خوشنود کردن تمام اطرافیان نیز غیرممکن است. پس، در یک موقعیت سخت و استرس زا قرار می‌گیرند که عبور از آن بسیار سخت و دشوار است.

راشل سیمونز با دختران جوان در دنیا صحبت کرده و پاسخی برای جدا شدن آنها از خود، به دست آورده است. در واقع، دختران به دلیل توقعات زیاد جامعه از آنها، از خود و علاقه‌های خود دور می‌شوند. تحقیقات او نشان داده که توقعات جامعه از یک «دختر خوب»، عدم اظهار نظر محکم، عدم ایجاد مشکل و از خود گذشتگی در همه موارد است. به عبارتی دیگر، «دختر خوب» بودن یک امری غیرممکن است. چرا که فرد باید به طور کامل، خودش را فراموش کرده و به آنچه که دیگران می‌خواهند تبدیل شود.

پیشنهاد مطالعه: تغییرات دوران بلوغ؛ دلایل کاهش اعتماد به نفس دختران نوجوان

راهکارهایی برای حفظ اعتماد به نفس

چیزی که دختران در دوران بلوغ و بزرگسالی به آن نیاز دارند، تبدیل شدن به یک ورژن منحصر به فرد از خودشان است. زمانی که بتوانند خودشان باشند، خوشنود، سالم و قدرتمند می‌شوند. راشل سیمونز، دقیقا با رسیدن به همین هدف، یک موسسه راهبری دختران (Girls Leadership Institute) را پایه‌گذاری کرد.

سوالی که در این جا مطرح می‌شود، این است که شما به عنوان والدین، برای دخترتان چه کاری می‌توانید انجام دهید؟ سیمونز می‌گوید که بهترین کاری مادران می‌توانند انجام دهند، این است که جا پناهی برای دخترشان باشند. در واقع، شما باید یک فضایی آرام و سالم را در بین خود و دخترتان بسازید تا او، پس از تمام این استرس‌ها و شرایط سخت، به شما پناه آورده و درباره مشکلاتش با شما صحبت کند.

بلوغ برای دختران نوجوان، یک طوفان سهمگین است که تنها مادران می‌توانند به آنها کمک کنند تا آرام شوند و عاقلانه تصمیم بگیرند. مادران با احساسات دختر خود درک کرده و تایید کنند. این احساسات می‌تواند احساس تسلیم شدگی، ناامنی یا حتی آشفتگی باشد. شما به عنوان مادر، یکی از افرادی هستید که باید دخترتان را با اعتماد به نفس نگه دارید. البته، شاید در این مسیر، دخترتان از شما فاصله بگیرد و نخواهد با شما صحبت کند. در این شرایط، پیشنهاد می‌کنیم که حتما مطلب «وقتی او دوری می‌کند شما رابطه خود را نزدیک کنید» را مطالعه کنید.

نقش مادران در دوران بلوغ

همان‌طور که در این مقاله از تافته اشاره کردیم، مادران یکی از اصلی‌ترین مهره‌ها در تغییرات دوران بلوغ دختران خود هستند. مادران تقریبا نزدیک‌ترین فرد در خانواده، به دختران هستند. پس، با ایجاد احساس صمیمیت، می‌توانید او را به خود نزدیک کرده و با او درباره مشکلاتش صحبت کنید. اگر اعتماد به نفس کافی ندارد یا پرخاشگری می‌کند، با آرامش با او صحبت کنید. اجازه ندهید که این رفتار تا بزرگسالی در او بماند. در این شرایط، این رفتارها، به یک رفتار دائمی در او تبدیل می‌شود و تنها با مراجعه به پزشک می‌تواند این کمبود اعتماد به نفس یا پرخاشگری را درمان کند.

One Comment
  1. رویا ۱۴۰۳-۰۳-۰۸ at ۱۵:۱۳ - Reply

    ممنون از مطلب خوبتون

Leave A Comment