با ورود به فصل پاییز و سرد شدن تدریجی هوا، احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا برای افراد افزایش خواهد یافت. از طرفی با ورود به پاییز میوههای غنی از مواد مغذی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها به بازار میآیند. به همین دلیل مصرف این میوهها و سبزیجات در فصول سرد به بدن کمک میکند که انرژی بیشتری دریافت کرده و در برابر بسیاری از بیماریها مقاوم شود.
میوههای این فصل نه تنها متنوع بوده و طعمهای عالی دارند، بلکه از خواص شگفتانگیزی نیز برخوردار هستند. به عنوان مثال میوه خرمالو که محصول خوشطعم و رنگ پاییز است، خاصیت کاهش وزن، چربی سوزی و بهبود گردش خون دارد. همچنین از بین سبزیجات فصول سرد، کلم بروکسل خاصیت ضد سرطانی دارد. برای عبور از پاییز با میوهها و سبزیجات با ادامه مطلب همراه باشید.
میوههای پاییزی و خواص فوق العاده آنها
از پاییز میتوان به عنوان پادشاه فصلهای سال یاد کرد. در این فصل نه تنها طبیعت بسیار خوشرنگ و لعاب است، بلکه میوهها و سبزیجات خوشطعم با ویژگیهای عالی نیز به بازار میرسند. تنوع میوههای این فصل بینظیر است که هر یک خاصیت ویژهای برای بدن ما دارند و میتوانند ما را از مبتلا شدن به برخی بیماریها حفظ کنند. این میوهها و خواص آنها عبارتاند از:
سیب
اولین و پرمصرفترین میوه فصول سرد سال سیب است. سیب منبع بینظیری از فیبر بوده که سبب هضم بهتر غذا و همچنین کمک به کاهش وزن میشود. فیبر موجود در این میوه به کاهش کلسترول خون نیز کمک میکند. علاوه بر این موارد سیب حاوی زردینه بوده که برای قلب بسیار مفید است. در واقع به همین دلایل است که پزشکان تغذیه مصرف روزانه یک عدد سیب را توصیه میکنند.
پرتقال و نارنگی
پرتقال و نارنگی از جمله مرکباتی محسوب میشوند که به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین C برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مفید هستند. نارنگی منبعی عالی از ویتامین A ، بتاکاروتن، پتاسیم و فسفر نیز بوده که به همین دلیل میوههای تسکینبخش و کمککننده به بهبود گردش خون است. توصیه میشود که پوست سفید روی نارنگی را نگیرید، زیرا حاوی مواد معدنی مختلفی است و منجر به کاهش خاصیت اسیدی نارنگی میشود. از طرفی پرتقال نیز علاوه بر ویتامین C، حاوی پتاسیم است و مصرف آن به تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از بیماریهای فصول سرد، تنظیم و تعادل فشار خون کمک میشود.
گریپفروت
از دیگر میوههای سرشار از ویتامین C فصل پاییز میتوان به گریپفروت اشاره کرد. مصرف این میوه میتواند ۷۵ درصد از ویتامین C موردنیاز روزانه را برای بدن تامین کند. گریپ حاوی آنتیاکسیدانی بوده که با رادیکالهای آزاد در بدن مقابله کرده و در واقع خاصیت ضد سرطانی دارد. گریپفروت دارای لیکوپن و پکتین نیز بوده و از بالا رفتن کلسترول LDL خون جلوگیری میکند.
لیمو شیرین
این میوه پاییزی و زمستانی نیز زیر مجموعه مرکبات بوده و از ویتامین C غنی است. از جمله خواص لیمو شیرین میتوان به پیشگیری و درمان سرماخوردگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از کم آب شدن بدن، کمک به سلامت پوست و مو، درمان اختلالات ادراری و… اشاره کرد.
کیوی
کیوی از دیگر میوههای غنی از ویتامین C محسوب میشود که مقدار ویتامین C آن حتی از مرکبات بیشتر است؛ بنابراین مصرف کیوی نیز میتواند به پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند. همچنین کیوی دارای فیبر، پتاسیم و سولفات مس بوده و میوههای بسیار مفید برای دستگاه گوارش به شمار میآید. مصرف این میوه با پوست مرسوم بوده و بسیاری از مواد مغذی این میوه در پوست آن وجود دارد.
انار
انار به عنوان یکی از پرخاصیتترین میوههای پاییزی شناخته میشود. انار منبعی غنی از مواد مغذی و مواد معدنی است و به دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان، برای رگها و قلب بسیار مفید است. در واقع انار یک تصفیهکننده خون بوده که دارای خواص بیشماری از جمله حفاظت از ریه، کلاژنسازی برای پوست و مو، پیشگیری و درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی، بهبود اختلالات نعوظ و… نیز به شمار میرود.
انگور
انگور از جمله میوههای متنوع پاییزی به شمار میآید که شامل انواع بدون دانه، درشت، ریز، سیاه و زرد است. انگور منبعی عالی از مواد معدنی از جمله پتاسیم، آهن، ید، سیلیس، کلرید آرسنیک، کلسیم، منیزیم و منگنز محسوب میشود. از جمله ویتامینهای موجود در میوه انگور میتوان به ویتامین A، ویتامین B و ویتامین C اشاره کرد. این ویتامینها در واقع اکسیدانهایی قوی هستند که خطر ابتلا به بیماریها و مشکلات قلبی و عروقی را کاهش میدهند.
گلابی
گلابی نه تنها از میوههای خوشمزه فصل پاییز بوده، بلکه حاوی فواید و خواص فراوانی نیز هست. گلابی منبعی فوقالعاده از فیبر محلول و نامحلول بوده که این ماده به هضم بهتر غذا و همچنین بهبود حرکات دودی روده کمک میکند. همچنین فیبر محلول موجود در گلابی، باکتریهای موجود در روده را از بین میبرد و در واقع منبعی پروبیوتیک است. این میوه حاوی اسیدفولیک و ویتامین C بوده و به تقویت سیستم ایمنی و حفاظت از بدن در برابر ویروسها کمک میکند. از دیگر خواص این میوه میتوان به کمک به حفظ طراوت و زیبایی پوست و مو، بارداری سالم و افزایش شیر در دوران شیردهی اشاره کرد.
به
به همخانواده میوههای سیب و گلابی بوده و طعم آن میتواند ترش و گاهی شیرین باشد. این میوه پاییزی سرشار از ویتامینهای A، B و C است. از جمله مواد معدنی موجود در به میتوان به پتاسیم، فیبر، فسفر، آهن، روی و منیزیم اشاره کرد. میوه به دارای ارزش غذایی بالایی بوده و در رژیمهای غذایی برای کاهش وزن و لاغری مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر خواص این میوه میتوان به نشاط آوری، تقویتکننده قلب و عروق، بهبود و تسکین زخم معده، ضد سرطان، خوشبوکننده دهان، هضم بهتر غذا، تنظیم فشار خون و درمان سرماخوردگی اشاره کرد.
خرمالو
خرمالو از دیگر میوههای پاییزی و دارای طعمی شیرین و گس است. مواد مفید موجود در خرمالو شامل ویتامین C، ویتامین A و منگنز است. تاثیراتی همچون بهبود گردش خون و کاهش وزن از فواید این میوه محسوب میشوند. همچنین مصرف خرمالو سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند سرطان و سکته قلبی خواهد شد.
خرما
خرما در تمام فصول سال در دسترس است. ولی در فصول سرد بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. خرما به دلیل اینکه حاوی فیبر فراوان بوده، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است. همچنین این ماده غذایی مغذی ویتامینهای A ، B، C و E دارد. املاح معدنی مفید خرما، این ماده را به خوراکی مفید برای مصرف روزانه تبدیل کرده است. البته توجه نمایید که مصرف بیش از حد خرما منجر به آسیب به کبد و طحال خواهد شد.
سبزیجات پاییزی و خواص فوق العاده آنها
در کنار میوههای پاییزی، مصرف سبزیجات نیز در فصول سرد سال از الزامات است، زیرا فواید بسیاری بر سلامت بدن ما میگذارد. از جمله سبزیجات پاییزی و زمستانی میتوان به انواع کلم مانند بروکلی، چغندر، کدو مسما، شلغم و… اشاره کرد که هر یک خواص بینظیری دارند.
انواع کلم
انواع کلمها منابع غذایی غنی هستند که خواص فوقالعادهای برای بدن دارند. تنوع این گروه از سبزیجات شامل کلم بروکلی، بروکسل، کلم پیچ و گل کلم میشوند. ویژگی مشترک همه آنها وجود آنتی اکسیدان و ویتامین C و همچنین بتا کاروتن و پتاسیم است. انواع کلم در بسیاری از رژیمهای غذایی توصیه میشوند، زیرا خاصیت چربی سوزی دارند.
چغندر
چغندر از مغذیترین سبزیجات پاییزی به شمار میآید که به طور طبیعی حاوی ترکیبات نیترات بوده که برای سلامت قلب کمککننده است. در واقع ترکیبات نیترات سبب شل شدن رگهای خونی، کاهش سفتی شریانی و افزایش اتساع میشود و در نتیجه فشار خون را کاهش خواهند داد. مصرف چغندر به بهبود جریان خون و جلوگیری از بیماری قلبی و سکته کمک میکند. رنگدانه موجود در این گیاه بتاسیانین است و عامل موثر و قوی برای مقابله با انواع سرطان محسوب میشود. همچنین چغندر دارای ویتامینها و مواد معدنی نظیر آهن و منیزیم نیز است.
کدو مسما
کدو مسما از جمله محصولات پاییزی است که در مقایسه با کدوهای تابستانی بافتی نرمتر دارند. کدو مسما به دلیل داشتن مقادیر زیاد فیبر برای قلب و دستگاه گوارشی بسیار مفید است. همچنین کدو مسما مقدار بالایی پتاسیم، ویتامین A، B6، C و آنتیاکسیدانهایی همچون بتا کاروتن دارد. کدو مسما معمولا با طعمدهندههایی مانند دارچین و سرکه مصرف میشود و دارای خواص ضد التهابی نیز است.
شلغم
این ماده مغذی پاییزی و زمستانی به دو صورت خام و پخته قابل مصرف است. برگهای شلغم مقادیر بالایی از کلسیم و اسیدفولیک دارد. همچنین شلغم غنی از پنیسیلین، فیبر و ویتامین C بوده که به همین دلیل برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، جلوگیری از ابتلا به پروستات و سرطان ریه مفید است.
سخن پایانی
همواره توصیه میشود که میوه ها و سبزیجات هر فصل را در فصل خود و به صورت تازه مصرف کنید تا خواص آن حفظ شود. میوه ها و سبزیجات پاییزی اغلب به دلیل داشتن ویتامین و آنتی اکسیدانها، منابعی عالی برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا هستند. عبور از پاییز با میوهها و سبزیجات به راحتی و بدون هیچ مشکلی به راحتی امکانپذیر است. این میوهها و سبزیجات دارای خواص بیشمار دیگری نیز هستند که در مطالب فوق به آنها اشاره کردیم.