همان‌طور که می‌دانید، دمنوش‌های گیاهی برای درمان بیماری‌های مختلف، کاربرد زیادی دارند. حتی در زمان سرماخوردگی نیز، پزشکان توصیه می‌کنند که در کنار مصرف دارو، دمنوش‌های گیاهی نیز بنوشید تا روند درمان شما سریع‌تر شود. دمنوش بابونه نیز یکی از همین دمنوش‌های گیاهی است که خواص فراوانی دارد. خواص دمنوش بابونه برای پریود، مربوط به کاهش دردهای عضلانی این دوران می‌شود.

خواص دمنوش بابونه در دوران قاعدگی

قطعا شما هم یک جعبه کمک‌های اولیه در گوشه‌ای از خانه خود دارید که در آن، بسیاری از داروهای مسکن، آسپرین، چسب زخم، آنتی اسیدها و… را نگهداری می‌کنید. حتما چای بابونه یا گیاه بابونه را نیز به این جعبه کمک‌های اولیه اضافه کنید. از سال‌های گذشته و تقریبا هزاران سال پیش، دمنوش‌های گیاهی به عنوان یک روش درمان طبیعی در شرایط مختلف استفاده می‌شدند. دمنوش‌هایی که خواص ضدالتهابی دارند، برای تسکین اعصاب استفاده می‌شدند. در حال حاضر نیز، ما باید از این خواص در جهات سلامت و درمان خود استفاده کنید. یکی از خواص دمنوش بابونه برای پریود و دردهای آن است.

تحقیقات در این زمینه نشان داده که بسیاری از دمنوش‌های گیاهی، خواص دارویی دارند و می‌توانند جایگزین داروها شوند. بر اساس تحقیقی که در مجله Agricultural and Food Chemistry منتشر شد، دمنوش بابونه حاوی ترکیباتی است که توانایی از بین بردن عفونت ناشی از سرماخوردگی را دارد و به تسکین دردهای دوران عادت ماهانه کمک می‌کند.

تحقیقات انجام شده درباره خواص دمنوش بابونه

در زمینه ارزش دارویی برخی از محصولات طبیعی و گیاهی، تحقیقات زیادی انجام شده که نشان می‌دهد، چقدر این گیاهان ارزشمند هستند و می‌توانند به سلامت ما کمک کنند. یکی از آزمایش‌هایی که روی دمنوش بابونه انجام شده که خواص آن را نشان می‌دهد، به شرح زیر است.

در این آزمایش، ۱۴ داوطلب، ۵ فنجان دمنوش بابونه را به مدت ۲ هفته در روز نوشیدند. در طی این آزمایش، در سه مرحله از این داوطلبان، نمونه ادرار گرفته شد. یک‌بار قبل از شروع نوشیدن دمنوش بابونه، یک‌بار در دوران مصرف دمنوش بابونه و یکبار هم ۲ هفته پس از قطع مصرف دمنوش بابونه این نمونه ادرار گرفته شد. در نمونه‌های این داوطلبان، دو ترکیب عمده به نام هیپورات (Hippurate) و گلایسین (Glycine) مشاهده شد. حال، این دو ماده چیستند؟

  • هیپورات: محصول تجزیه فلاونوئیدهای موجود در دمنوش بابونه است که به فعالیت‌های آنتی باکتریال مربوط می‌شود. میزان بالای هیپورات در نمونه ادرار، نشان از خاصیت ضد میکروبی دمنوش بابونه را می‌دهد.
  • گلایسین: یک ماده شیمیایی است که به تسکین اسپاسم‌های عضلانی کمک می‌کند و یک آرام‌بخش است. میزان بالای گلایسین باعث شل شدن رحم می‌شود و از این راه، دردهای پیش از قاعدگی را کاهش می‎دهد.

میزان بالایی از هیپورات و گلایسین، حتی پس از دو هفته از قطع مصرف دمنوش بابونه، در نمونه ادرار داوطلبان وجود داشت. این موضوع، نشان می‌دهد که خواص دمنوش بابونه برای پریود نیز تا مدت‌های روی بدن باقی می‌ماند.

مقدار مصرف دمنوش بابونه

اگر قصد مصرف دمنوش بابونه برای کاهش دردهای پریود خود را دارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما مصرف آن را از یک هفته قبل از شروع عادت ماهانه (دوران PMS) آغاز کنید. چرا که بسیاری از خانم‌ها، در دوران PMS، درد بیشتری را تجربه می‌کنند و خواص دمنوش بابونه برای پریود، به کاهش دردهای پیش از قاعدگی نیز کمک می‌کند. اگر روزانه یک فنجان دمنوش بابونه مصرف کنید، قطعا دردهای دوران عادت ماهانه شما کمتر می‌شود و پریودهای راحت‌تری را می‌گذرانید.

پیشنهاد مطالعه: چه غذاهایی را در دوران پریود (قاعدگی) مصرف کنیم؟

عوارض بابونه برای پریودی

همان‌طور که اشاره کردیم بابونه دارای خواص گوناگونی در دوران قاعدگی است و به‌طورکلی برای اکثر افراد زمانی که از آن کم یا به‌صورت مکمل یا چای مصرف می‌کنند، بی‌خطر است. بااین‌حال باید توجه داشته باشید که اگر بیش از حد از بابونه استفاده کنید، تأثیر منفی و عکس روی پریودی دارد. بابونه برخی عوارض جانبی و احتمالی دارد که بهتر است آگاهی کاملی در این زمینه داشته باشید و آن‌ها را بدانید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

آلرژی: اگر شما به گیاهانی مانند کاسنی، گل مینا، راگاود یا گل همیشه‌بهار حساسیت دارید، احتمال دارد که به بابونه نیز حساسیت داشته باشید و در دوران قاعدگی می‌تواند علائمی مانند: مشکلات پوستی، خارش، تورم، آبریزش بینی یا حتی مشکلات تنفسی داشته باشد.

خواب‌آلودگی: همان‌طور که می‌دانید بابونه دارای خواص آرامش‌بخش است و می‌تواند باعث خواب‌آلودگی نیز شود. اگر در دوران قاعدگی داروهایی مصرف می‌کنید که باعث خواب‌آلودگی می‌شود، باید در مصرف بابونه مراعات کنید.

تداخلات دارویی: بابونه با بعضی از قرص‌ها ازجمله: رقیق‌کننده خون، داروهای ضدبارداری یا هورمونی و داروهای بیهوشی ممکن است تداخل داشته باشد. در دوران قاعدگی اگر این قرص‌ها را مصرف می‌کنید قبل از استفاده از بابونه بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

نکات ایمنی مصرف بابونه

  • بابونه را نباید با داروهای دیگر بدون مشورت با پزشک مصرف کنید.
  • از استفاده زیاد بابونه در دوران قاعدگی برای مدت طولانی خودداری کنید.
  • اگر دارای علائم جانبی مثل مشکلات پوستی، خارش یا تورم شدید هستید، از بابونه استفاده نکنید و حتماً به پزشک مراجعه کنید.

اگر به دنبال جایگزینی برای بابونه در دوره پریودی هستید، می‌توانید از گیاهان دیگری همانند اسطوخودوس، بادرنجبویه و نعناع فلفلی نیز استفاده کنید؛ زیرا برای تسکین دردهای قاعدگی مفید هستند.